Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde (OECD) basın toplantısı düzenleyen Obama, Suriye'de
DAEŞ'le mücadele ve iklim değişikliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Viyana'daki Suriye zirvesinde yapılan diplomatik müzakerelerin bölgede siyasi çözümün gerçekleşmesine katkı sağlamasını beklediğini belirten Obama, "Eğer Viyana'daki siyasi çözüm işlerse, Suriye'de ve etrafında parça parça ateşkeslerin başladığını ve muhalif grupların artık rejim ve Rusya'nın hedefi olmadığını görebiliriz" dedi.
Rusya'nın Suriye'yle ilgili politikasını değerlendiren Obama, "Rusya'nın hesaplarında değişiklik olacağını düşünüyorum. Bence Putin'in beklediği sonuç, bu sonuçsuz ve felç edici iç savaş değildi. Stratejilerinin gelecek haftalarda 180 derece değişmesini beklemiyorum. Esed'le müttefik oldukları sürece muhalif grupları bombalamaya devam edecekler" diye konuştu.
Obama Türkiye-Suriye sınırının güvenliğine ilişkin bir soruyu ise, "Erdoğan'la Suriye sınırının kapatılması konusunda birçok kez görüştüm, bu konuda Türkiye'nin ciddi ilerleme kaydettiğini düşünüyorum. Halen 98 kilometrelik alan yabancı savaşçılar ve petrol teslimatı için geçiş noktası olarak kullanılıyor. Askerlerimiz sınırın kapatılması konusunda beraber çalışıyor" şeklinde yanıtladı.
"Kararlar bağlayıcı olmalı"
Obama, Paris'teki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) alınacak kararların "yasal açıdan bağlayıcı" olması gerektiğini de belirtti.
COP21'in sonuçlarının tüm ülkelerin uyması gereken süreçlere bağlanmasının önemine değinen Obama, iklim değişikliği sorununun çözümünün ahlaki bir zorunluluktan ziyade bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.