1
Noel tatili dolayısıyla Hawaii'de bulunan Obama, kamu yayın kurumu NPR radyosuna gündem hakkında değerlendirmeler yaptı ve DAEŞ'e karşı verilen mücadele hakkında bilgi verdi.
Obama, DAEŞ'in varlığının Amerikan halkı üzerinde yarattığı endişeyi anladığını belirtti ancak "DAEŞ, ABD'yi ortadan kaldıracak bir örgüt değil ya da üzerimizde çok büyük bir etki yapacak sanayisi yok fakat bizim, bizim insanımızın ve ailelerimizin canını acıtabilir" diye konuştu.
DAEŞ'e karşı Suriye ve Irak'ta verilen mücadelede ayrım gözetmeksizin bombardıman yapılmasını isteyen çevrelere yanıt veren Obama, mücadelenin "ABD değerleriyle uyum içinde yapılması gerektiğini" vurguladı.
California eyaletinin San Bernardino kentinde bu ay başında iki kişinin DAEŞ'ten ilham alarak yaptığı belirtilen ve 14 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı hatırlatan Obama, terör örgütünün ABD'de bu tür saldırılara "ilham olabileceğini" söyledi ve şöyle devam etti:
"DAEŞ, en fazla zararı yaşam biçimimizi ve değerlerimizi değiştirerek yapabilir. Beyaz Saray'da önümde kalan 13-14 aylık sürede kim olduğumuzu ve değerlerimizin ne olduğunu hatırlatmak için çalışacağım. Bunu yapabilirsek DAEŞ'i yenebiliriz."
Kamuoyu araştırma şirketlerinden Gallup'un anketine göre "ABD halkının sadece yüzde 30'unun Başkan Obama'nın DAEŞ stratejisini onayladığı ve bu rakamın çok düşük olduğunun" belirtilmesi üzerine Obama, medyanın bu konudaki rolünü eleştirdi.
"Haberler doyma noktasına geldi"
Özellikle Paris'i kana bulayan 13 Kasım'daki terör saldırılarının ardından medyanın düzenli olarak bu konu üzerinde oluşturduğu gündemden bahseden Obama, "Medya izlenme oranlarına bakıyor ve bu haberlerin verilmesi bu açıdan bakıldığında meşrudur" dedi.
Ancak Obama, "Bence Paris saldırıları sonrasında bu korkunç olayla ilgili haberler doyma noktasına ulaştı. DAEŞ ahlaksızlığını medya operasyonlarıyla iyi birleştiriyor. Bunun sonucunda da örneğin geçtiğimiz ay televizyon seyrettiyseniz gördüğünüz ve duyduğunuz tek şey 'maskeli siyah bayraklı bu adamlar sonunda beni de öldürecekler' mesajıdır" ifadesini kullandı.
Obama, ABD içinde DAEŞ gibi örgütler dışında aşırı sağcı saldırılarda da birçok kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı ve 11 Eylül 2001'deki ikiz kuleler saldırılarından sonra ABD'de El Kaide ve DAEŞ gibi örgütlerin karıştığı terör olaylarında 45 kişinin yaşamını yitirdiğini, buna karşılık aşırı sağcı Amerikalıların saldırılarında 48 kişinin öldüğünü kaydetti.
San Bernardino saldırısının ardından ABD'de Müslüman karşıtı, özellikle Cumhuriyetçi kanattan gelen söylemler artmıştı. Adaylardan Donald Trump, Müslümanların ülkeye alınmaması gerektiğini savunmuş ve ülke içindeki Müslümanların "fişlenmesi" gerektiğini söylemişti.
Buna karşılık Demokratlar ise Müslümanları hedef almanın "tam da DAEŞ'in istediği Batı dünyası ve Müslümanlar arasında bir savaş" tezini desteklediğini savundu. Başkan Obama da Müslümanlarla daha fazla ilişki içinde ve birlikte teröre karşı mücadele edilmesi gerektiğini söylemiş, ABD değerlerinin dışlayıcı değil daha kuşatıcı olduğunu belirtmişti.