O ülkeden uyarı: Nükleer silahları kullanmayın

Güney Kore Savunma Bakanlığı, vatandaşlarının refahı ciddi şekilde etkilenmiş olsa da Pyongyang'ın açıkça nükleer kapasitesini artırmaya çalıştığını söylüyor.

Aksam.com.tr

Güney Kore Savunma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanmaya kalkışması halinde "rejiminin sonunun geleceği" uyarısında bulundu.

"Ordumuz, Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir saldırıya ezici bir çoğunlukla karşılık verebilecek birleşik bir Güney Kore-ABD hazırlık duruşu ile donatılmıştır.

Seul merkezli Yonhap Haber Ajansının bildirdiğine göre bakanlıktan yapılan açıklamada "Kuzey Kore nükleer silah kullanmaya kalkışırsa, rejiminin sonuyla karşı karşıya kalacaktır" denildi.

Açıklama, Pyongyang'ın nükleer duruşunu kesin bir şekilde ortaya koymak için anayasasında yaptığı son revizyona yanıt olarak geldi.

Bakanlık ayrıca, Kuzey Kore'nin, vatandaşlarının refahı ciddi şekilde etkilenmiş olsa bile, nükleer yeteneklerini geliştirmek için açıkça çabaladığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Bu, Kore Yarımadası da dahil olmak üzere uluslararası toplumda barış ve istikrara zarar veren ciddi bir tehdittir ve bu sayede Kuzey Kore uluslararası toplumdan daha da izole olacak ve halkının çektiği acılar derinleşecektir" denildi.

Kuzey Kore'nin son eylemi, geçtiğimiz yılın Eylül ayında nükleer silahların önleyici kullanımını yaptırıma bağlayan ve nükleer devlet statüsünü "geri döndürülemez" olarak ilan eden yeni bir nükleer yasayı uygulamaya koymasının ardından geldi.

Güney Kore daha önce de Kuzey Kore'ye benzer uyarılarda bulunmuştu.

Geçtiğimiz ay düzenlenen Silahlı Kuvvetler Günü töreninde Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore rejiminin nükleer silah kullanması halinde Güney Kore-ABD ittifakı yoluyla sonunun geleceğini söyledi.