O terörist Erivan'da

ABD, 1982'de Los Angeles Başkonsolosumuz Kemal Arıkan'ı kalleşçe katleden terörist Sasunyan'ı Ermenistan'a gönderdi. Terörist, ‘evinden' mutluluk pozu verdi. Ankara, ABD'yi ‘terörizme taviz vermekle' suçladı.

ABD, 1982'de Los Angeles Başkonsolosumuz Kemal Arıkan'ı katleden terörist Sasunyan'ı üçüncü bir ülkeye gönderdiğini duyurdu. Karara Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç sert tepki gösterdi: "Terörizme taviz veren vahim bir hata, kınıyoruz."

Ermeni haber sitesi Nouvelles d'Arménie, ABD'de 39 yıl sonra serbest bırakılan terörist Hampig Sasunyan'ın Ermenistan'da olduğunu yazdı. Haberde Sasunyan, "ABD'de tutuklu bulunan en eski Ermeni siyasi tutuklu" olarak" nitelendi. Habere göre Sasunyan önceki akşam Ermeni halkına hitaben mesaj yayınladı. Ermeni terörist "serbest bırakıldığını ve Ermenistan'da bulunduğunu" söyledi.

TERÖRİST: SONUNDA EVİMDEYİM

Sasunyan, şu ifadeleri kullandı: "Sevgili yurttaşlarım, size Ermenistan'dan büyük bir sevinçle yazıyorum. Yaklaşık 40 yıl sonra Ermeni toprağında olmanın, Ermeni suyunu içmenin ve havasını solumanın onurunu bir aile ortamında hissediyorum (...) Sonunda evdeyim." Ankara, teröristin serbest bırakılarak Ermenistan'a gönderilmesine sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, konuya ilişkin bir soruya yazılı cevap verdi.

DIŞİŞLERİ: VAHİM BİR HATA

Evvelce hakkında şartlı tahliye kararı alınmış bulunan şehit Kemal Arıkan'ın katili Ermeni terörist Sasunyan'ın üçüncü bir ülkeye sınır dışı edildiğinin öğrenildiğini kaydeden Bilgiç, "Adı geçen teröriste ilişkin kararı terörizme taviz veren vahim bir hata olarak gördüğümüzü ve kınadığımızı bir kez daha vurguluyoruz" ifadesini kullandı.

TERÖRİZME HİZMET EDER

Bilgiç, bu tür kararların terörizmle mücadeleye değil, terörizmin siyasi hedefler için başvurulabilecek kullanışlı bir araç olarak yüceltilmesine çalışan çevrelerin gündemine hizmet edeceğinin aşikar olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: "Bu vesileyle bir kez daha şehit diplomatımız Kemal Arıkan'ı ve Ermeni terör örgütlerinin saldırılarında hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz."

EVİNİN ÖNÜNDE ÇAPRAZ ATEŞLE KATLETTİLER

Şehit Başkonsolos Kemal Arıkan, 28 Ocak 1982'de konsolosluğa giderken evinden 100 metre ilerisinde arabasında çapraz ateşle katledildi. Suikastı 'Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları' adlı örgüt üstlendi. Arıkan'ın trafik ışıklarında bekleyen arabasını kurşun yağmuruna tutan terörist Hamping Sasunyan aynı gün yakalandı, diğer katil Krikor Saliba izini kaybettirdi. Saliba'nın aynı yıl Lübnan iç savaşında öldüğü öne sürüldü.

TERÖRİST BÖYLE SERBEST KALDI

58 yaşında olan Sasunyan 1984'te afsız ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak daha sonra temyiz mahkemesi bu kararı bozdu. 2002'de 'terörü kınadığına' dair bir belge imzalayan Sasunyan 25 yıl sonra şartlı tahliyeden yararlanma hakkıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu süre içinde Sasunyan'ın erken tahliye talepleri 7 kez reddedildi. Aralık 2019'da Los Angeles'ta bir mahkeme Sasunyan'ın şartlı tahliye başvurusunu kabul etti. Kalifornia Valiliği Mayıs 2020'de kararı veto etti. Ancak mahkeme Mart 2021'de yine aynı yönde bir karar aldı ve bu kez Kalifornia Valililiği kararı temyiz etmedi. Böylece terörist Sasunyan 39 yıl sonra serbest kaldı.

Arıkan için, 1982'de Başbakanlık binası önünde devlet töreni düzenlenmişti. Türkiye, Ermeni terör örgütlerinin saldırılarında 31'i diplomat 58 vatandaşını şehit verdi.