Norveç, güvenlik durumunu gerekçe göstererek Mali'deki büyükelçiliğini kapatacak

Perşembe günü Mali'deki büyükelçiliğini kapatacağını açıklayan Norveç, BM barış gücünün Batı Afrika ülkesinden çekilmesinin ''Norveç'in ve diğer diplomatik misyonların ve uluslararası kuruluşların güvenliği açısından sonuçları olacağını'' söyledi.

Aksam.com.tr

Haziran ayında Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, on yılı aşkın bir süredir aşırılık yanlısı bir isyanla mücadele eden BM barış gücü askerlerinin görevlerinde başarısız olduklarını söyleyerek derhal ayrılmalarını talep etti.

Aksam.com.tr'nin Al Arabiya'dan çevirdiği habere göre, ay sonunda BM Güvenlik Konseyi, MINUSMA olarak bilinen BM gücünün görev süresini sona erdiren ve yıl sonuna kadar geri çekilmesinin tamamlanmasını talep eden bir kararı kabul etti.

Geçen yıl Mali'nin geçici cumhurbaşkanlığına atanan Albay Assimi Goita, Fransız birliklerine ve bir Avrupa Birliği gücüne ülkeyi terk etmeleri emrini verdi.

BM barış gücü askerleri, dünyanın en tehlikeli BM misyonlarından biri haline gelen Mali'de 15.000'den fazla askerle görev yapıyordu. Birleşmiş Milletler'e göre 2013 yılından bu yana ülkede en az 170 barış gücü askeri öldürüldü.

Mali 2012'den bu yana aşırılık yanlısı bir isyanı kontrol altına almak için mücadele ediyor. Aşırılık yanlısı isyancılar ertesi yıl Mali'nin kuzey şehirlerinde Fransa liderliğindeki bir askeri operasyonun yardımıyla iktidardan uzaklaştırıldı, ancak çölde yeniden toplanarak Mali ordusu ve müttefiklerine saldırılar düzenlemeye başladılar.

Mali'de artan güvensizlik Batı Afrika'nın istikrarsız Sahel bölgesinde istikrarsızlığı arttırdı. Mali'de 2020'den bu yana ordunun aşırılıkçı şiddeti durdurma sözü verdiği iki darbe yaşandı.