Nobel Ödüllü Yunus, Bangladeş'in geçiş hükümetinin lideri olacak

Yoksulların bankacısı olarak tanınan Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un Bangladeş'te geçici hükümetin liderliğini yapacağı bildirildi.

Bangladeş'te parlamentonun feshedilmesinin ardından Nobel ödüllü akademisyen Dr. Muhammed Yunus, geçiş hükümetinin başına geçecek. Yunus'un şu anda Bangladeş'te olmadığı, 8 Ağustos'ta ülkeye dönüş yapacağı belirtildi.

Bangladeş'te dün parlamentonun feshedilmesinin ardından, Nobel ödüllü akademisyen Dr. Muhammed Yunus, geçiş hükümetinin başına geçiyor. Bangladeş medyası, Yunus'un şu anda ülkede olmadığını, yarın Bangladeş'e dönüş yapacağını ve yerel saatle 20.00'de yemin töreni düzenleneceğini duyurdu.

Bangladeş Genelkurmay Başkanı Waqar-uz-Zaman'ın, Bangladeş vatandaşlarına sağduyu çağrısı yaptığı, ayrıca ordunun Yunus'a görev süresince her türlü desteği sağlayacağını söylediği belirtildi.

PROTESTOCU ÖĞRENCİLER TALEP ETMİŞTİ

Bangladeş'te öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam dün yaptığı açıklamada ülkede kurulması planlanan geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un geçmesini istediklerini söylemişti.

MİKRO KREDİLERLE MİLYONLARI YOKSULLUKTAN KURTARMIŞTI

Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülen 84 yaşındaki Muhammed Yunus, "yoksulların bankacısı" olarak tanınıyor.

Yunus, mikro kredilerle milyonları yoksulluktan kurtarırken, Hasina tarafından yoksulların "kan emicisi" olarak itham edilmiş ve yüksek faiz oranları uygulamakla suçlanmıştı. Zimmete para geçirme iddiaları da dahil birçok mali suçlamadan ötürü Bangladeş'te mahkum edilen Nobel ödüllü Yunus hakkında, Şeyh Hasina ile aralarındaki soğuk ilişkileri nedeniyle hedef alındığı yönünde birçok iddia ortaya atıldı.

Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup Şeyh Hasina'ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını istemişti.

Yunus, aralarında 2010'da kaleme aldığı "Sosyal İşletme İnşa Etmek: İnsanlığın en Acil İhtiyaçlarına Hizmet Eden Yeni Tür Kapitalizm" ve 2017'deki "Üç Sıfırlı Bir Dünya: Sıfır Yoksulluk, Sıfır İşsizlik ve Sıfır Net Karbon Emisyonunun Yeni Ekonomisi" adlı eserlerinin yanı sıra birçok kitap yazdı.

İlk olarak 1987'de Bangladeş'in prestijli Bağımsızlık Günü Ödülü'nü alan Yunus, 1994'te ABD'de Dünya Gıda Ödülü, 2000'de Kral Hüseyin İnsani Yardım Ödülü ve 2009'da ise ABD Başkanlık Özgürlük Madalyası'na layık görülmüştü.

Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006 yılında Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.