Nijerya'da terör saldırısı: 14 ölü 60 kaçırılma

Nijerya'da silahlı kişiler Zamfara eyaletinde meydana gelen iki ayrı olayda 14 kişiyi öldürdü ve en az 60 kişiyi kaçırdı. Saldırılar ülkedeki yaygın güvensizlik ortamının ortasında gerçekleşirken Devlet Başkanı Bola Tinubu konuyla mücadele stratejisini henüz açıklamadı.

Aksam.com.tr

Nijerya'da silahlı kişilerin eyaletteki bir üniversiteden onlarca kişiyi kaçırmasından iki gün sonra, bölge sakinleri ve yerel bir geleneksel lider, silahlı kişilerin Pazar günü Zamfara eyaletinin kuzeybatısındaki iki toplulukta sekiz kişiyi öldürdüğünü ve en az 60 kişiyi kaçırdığını söyledi.

Bir polis kaynağı ve saldırıya tanık olan bir sürücü, ülkenin kuzeydoğusunda İslamcı isyancılardan şüphelenilen kişilerin askeri eskortlu bir araç konvoyunu pusuya düşürerek iki asker ve dört sivili öldürdüğünü söyledi.

Görgü tanığı, saldırganların beş aracı ateşe verdiklerini ve bir kamyonla kaçtıklarını söyledi.

Başkan Bola Tinubu yaygın güvensizlik ortamıyla nasıl mücadele edeceğini henüz açıklamadı. Pahalı yakıt sübvansiyonunun kaldırılması ve naira para biriminin serbest bırakılması da dahil olmak üzere yaptığı ekonomik reformlar, vatandaşları öfkelendirerek ayrılma maliyetini arttırdı.

Bölge sakinleri Pazar günü erken saatlerde silahlı kişilerin Zamfara'nın Magami kırsalındaki bir ordu üssüne saldırmaya çalıştıklarını ancak püskürtüldüklerini söyledi. Zamfara, yerel olarak haydutlar olarak bilinen silahlı çeteler tarafından fidye için adam kaçırma olaylarından en çok etkilenen eyaletlerden biri.

Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen geleneksel bir lider, silahlı kişilerin üç grup halinde ordu üssü ile Magami ve Kabasa topluluklarına saldırdığını söyledi.

Çoğu kadın ve çocuk 60 kişinin kaçırıldığını söyledi.

Magami sakinlerinden Shuaibu Haruna Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, "Haydutlar silah ve diğer silahlarla çok sayıda motosiklete bindi (ve) ara sıra ateş ediyorlardı" dedi.

Haruna, saldırı sırasında dört kişinin öldüğünü ve cenazelerine katıldığını söyledi.

Kabasa topluluğundan Isa Mohd da dört kişinin öldürüldüğünü ve onlarca kişinin kaçırıldığını söyledi.

Polis ve ordu yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kuzeybatıdaki saldırılar Nijerya'daki yaygın güvensizliğin bir parçası. İslamcı savaşçılar kuzeydoğuda hala ölümcül saldırılar düzenliyor, çeteler ve ayrılıkçılar güneydoğuda güvenlik güçlerine ve hükümet binalarına saldırıyor ve çiftçilerle çobanların karıştığı çatışmalar can almaya devam ediyor.