Nijerya, 11 milyar dolarlık tahkim davasını kazandı

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya, İngiltere'de açılan 11 milyar dolarlık tahkim davasını kazandı.

AA

Premium Times gazetesinin haberine göre, Process & Industrial Developments (P&ID) şirketi, 2010'da Nijerya Petrol Kaynakları Bakanlığı ile yaptığı sözleşmenin uygulanmaması nedeniyle Nijerya aleyhine açtığı 11 milyar dolarlık davayı kaybetti.

Nijerya hükümetinin avukatları, İngiltere'nin başkenti Londra'daki mahkemede P&ID'nin ülkede doğal gaz işleme tesisi projesini kazanmak için rüşvet verdiğini savundu.

Mahkeme, P&ID şirketinin 11 milyar dolarlık tazminat talebini reddetti.

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin verdiği kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, kararı Afrika ve gelişmekte olan ülkeler için "bir zafer" olarak nitelendirdi.

P&ID İLE NİJERYA ARASINDAKİ ANLAŞMA

P&ID şirketi, 2010'da Nijerya hükümeti adına Nijerya Petrol Kaynakları Bakanlığı ile ülkenin petrol bölgesi Cross River eyaletinde doğal gaz işleme tesisi inşa etmek ve işletmek üzere 20 yıllık sözleşme imzalamıştı.

Nijerya hükümeti ise şirketin söz konusu anlaşmayı yapabilmek için rüşvet verdiğini, bu yüzden sözleşmenin "yok hükmünde" ve "geçersiz" olduğunu ileri sürmüştü.

Ancak P&ID, Nijerya hükümetinin yükümlülüklerinden kaçtığını iddia etmiş ve İngiltere'de tahkim davası açarak Nijerya hükümetinden 11 milyar dolar tazminat talep etmişti.