Nijer askerine saldırı: 10 ölü

Ülkenin güneybatısında Mali, Burkina Faso ve Nijer'in üçlü sınır bölgesine yakın bir yerde düzenlenen militan saldırısında on Nijer askeri öldürüldü. Saldırıdan sorumlu saldırganların kimliği henüz belirlenemedi. El Kaide ve İslam Devleti'ne bağlı örgütler bölgede aktif

Aksam.com.tr

Perşembe günü Nijer'in güneybatısında cihatçı olduğundan şüphelenilen kişiler tarafından düzenlenen saldırıda yedi asker öldürülürken, beş asker de saldırıya karşılık vermeye çalışırken trafik kazasında hayatını kaybetti.

Ölümler, eski sömürgeci güç Fransa'nın, iki ay önce bir darbeyle iktidarı ele geçiren yeni askeri liderlerinin talebi üzerine ülkede konuşlu bir terörle mücadele gücünü geri çekmeye hazırlandığı sırada meydana geldi.

Nijer Savunma Bakanı Salifou Mody yaptığı açıklamada Perşembe günü Kandadji kasabasında bir askeri birliğin "birkaç yüz terörist tarafından şiddetli bir saldırıya uğradığını" ve çatışmada yedi askerin öldüğünü söyledi.

Saldırıya karşılık olarak başlatılan "müdahale sırasında", "trajik bir trafik kazası beş cesur askerimizin kaybına yol açtı" diye devam etti.

Diğer yedi kişinin de yaralandığını ve hastaneye tahliye edildiğini söyledi.

Bakan, "Düşmanın izini sürmek için bir arama ve tarama operasyonu başlatıldı" dedi.

Saldırının gerçekleştiği Tillaberi bölgesi Nijer, Burkina Faso ve Mali'nin buluştuğu "üç sınır" olarak adlandırılan bölgede yer alıyor. Bölge cihatçıların, özellikle de El Kaide ve İslam Devleti grubuna bağlı olanların saklandığı bir yer.

Ülkenin Nijerya ile sınırı paylaştığı güneybatısı da benzer şekilde Boko Haram ve onun muhalif kolu Batı Afrika İslam Devleti'nin saldırılarına maruz kalıyor.

Temmuz sonunda Nijer'in seçilmiş hükümetini deviren darbenin liderleri gerekçe olarak ülkedeki güvenlik durumunun kötüleşmesini göstermişlerdi.

Acled adlı STK'ya göre, generallerin iktidarı ele geçirmesinden bu yana Nijer'deki cihatçı saldırılarda ölenlerin sayısı arttı.

Ağustos ayı ortasında Burkina Faso sınırı yakınlarında cihatçıların düzenlediğinden şüphelenilen bir saldırıda en az 17 asker ölmüş, 20 asker de yaralanmıştı.