Nijer anlaşmayı feshetti, ABD ülkeden çekildi... Türkiye'den kritik adım!

Nijer yönetiminin ABD ile imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını feshetmesinin ardından ABD ordusu ülkeden çekildi. Nijer ile ekonomik, siyasi ve askeri ilişkileri güçlendiren Türkiye, Nijer'e üst düzey ziyarette bulunarak petrol ve doğal gaz alanında iş birliğini öngören niyet beyanı imzaladı. İşte detaylar...

AA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD askerlerinin Nijer'den çekilmesinin tamamlandığını duyurdu.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 19 Mayıs'ta Nijer'den çekilmeye başlayan ABD ordusunun güncel durumu hakkında bilgi verdi.

Singh, ABD ve Nijer silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliği ve iletişim sayesinde çekilmenin, kararlaştırıldığı gibi 15 Eylül'de güvenli ve sorunsuz bir şekilde tamamlandığını söyledi.

Nijer, ABD ile 12 yıl önce imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını 17 Mart'ta feshettiğini ilan etmiş ve Amerikan askerlerinin bir an evvel ülkeden ayrılması talebinde bulunmuştu. ABD, askerlerinin en geç 15 Eylül'e kadar Nijer'den tamamen çekileceğini duyurmuştu.

TÜRKİYE'DEN KRİTİK ÇIKARMA!

Türkiye ile Nijer arasında petrol ve doğal gaz alanında iş birliğini öngören niyet beyanı imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Alparslan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Nijer'de görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakanlar, ilk olarak Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine ile çalışma toplantısında bir araya geldi. Bakan Bayraktar, görüşmenin ardından Nijer Maden Bakanı Abarchi Ousmane, Petrol Bakanı Mahaman Moustapha Barké ve Enerji Bakanı Amadou Haoua ile bir toplantı yaptı.

Türk heyeti daha sonra Nijer Devlet Başkanı Abdurrahmane Tchiani ile görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Bayraktar, petrol ve doğal gaz başlığında iş birliğini öngören "Petrol ve Doğal Gaz Alanında İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı"nı imzaladı.

İmzalanan beyan ile iki ülkenin ilgili kurum ve şirketleri arasında diyaloğun artırılması planlanıyor. Bu kapsamda, Nijer'de yer alan petrol ve doğal gaz sahalarının geliştirilmesinde Türk şirketlerinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi hedefleniyor. Planlanan çalışmalar belirli bir takvim içerisinde sürdürülecek.