Nigel Farage'ın Reform UK'si yeni kamuoyu anketinde muhafazakarları geride bıraktı

Nigel Farage'ın Reform Birleşik Krallık partisi, Rishi Sunak'ın son yenilgisi ve onun bocalayan Tory seçim kampanyasıyla ulusal kamuoyu anketinde ilk kez Muhafazakarları geride bıraktı.

İşçi Partisi'ni yüzde 37'ye çıkaran YouGov anketine göre reform iki puanlık artışla yüzde 19'a yükseldi ve yüzde 18'de kalan Muhafazakarları geride bıraktı.

Financial Times'ın haberine göre; Sağcı Reformun Muhafazakarları geride bıraktığı "geçiş" anını gösteren anket, başbakanın Salı günü Muhafazakar Parti seçim manifestosunu açıklamasının ardından yapıldı.

SUNAK İÇİN BU YENİ BİR DARBE OLDU

Bu yalnızca bir anket olmasına ve Financial Times'ın takipçisi Muhafazakarların Reform karşısında ortalama sekiz puan önde olduğunu göstermesine rağmen, İtalya'daki G7 zirvesine katılan Sunak için bu yeni bir darbe oldu.

Reform lideri Farage, Perşembe akşamı bir ITV seçim etkinliğinde şunları söyledi: "Yayına çıkmadan hemen önce ulusal kamuoyu anketlerinde Muhafazakarları geride bıraktık. Artık İşçi Partisi'nin muhalefetiyiz."

Dikkatler seçimden sonra Muhafazakarların geleceğine çevrilirken, Farage Perşembe günü erken saatlerde birleşik bir Reform-Muhafazakar gruplaşmasına liderlik etmeye istekli olacağını söyledi.

LBC'ye seçimden sonra Muhafazakarların "ölmüş olabileceğini" ancak kendisinin "bu ülkede merkez sağa liderlik etmeye hazır olacağını" söyleyerek "merkez sağda yeni bir şeyin ortaya çıkacağını" öngördü.

Tersine bir devralma, baş Brexitçi'ye saygı duyan ve partilerinin yaşadığı sıkıntıların göçmenlik, vergi ve kültürel konularda daha katı bir yaklaşımı savunmadaki başarısızlığından kaynaklandığına inanan bazı sağcı Muhafazakarlar tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

Sunak döneminde içişleri bakanı olarak görev yapan Suella Braverman, bu hafta Muhafazakarların Farage'ı benimsemesi gerektiğini söyledi ve meslektaşlarını "sağları birleştirmek" için bir araya getirirken kendisinin politikaları ile Muhafazakarların politikaları arasında "pek bir fark" olmadığını savundu.

Sunak, Puglian Rivierası'nda iki günlük bir G7 zirvesi için Birleşik Krallık'taki başarısız seçim kampanyasından ayrılırken yeniden ön ayak üzerinde durmayı umuyordu.

Bir muhabirin, Çarşamba günü Grimsby'de düzenlenen Sky News seçim etkinliğinde yerine getirilmeyen sözlerle ilgili zorlu sorularla karşılaştığı sönük performansın ardından "çöplükte" görünmesi hakkındaki sorusuna Sunak, "Kesinlikle hayır" dedi.

Anketler, İşçi Partisi'nin seçim gününden sadece üç hafta önce parlamentoda çoğunluk elde etme yolunda ilerlediğini gösterirken Sunak, G7 zirvesinde görevden ayrılmak üzere olduğuna inanabilecek müttefikleri tarafından reddedileceği yönündeki her türlü öneriyi reddetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile fırça başı karşılaşmaları hakkında "Emmanuel'le zaten oturdum, Olaf'la birçok şey hakkında konuştum" dedi.

Ancak Sunak, başbakanın açıklayacağını duyurmasından üç gün önce seçim tarihine 100 sterlinlik bir bahis yatırdıktan sonra Kumar Komisyonu tarafından soruşturma altında olan milletvekili yardımcısı Craig Williams'ın davranışıyla ilgili bir aksaklığı kabul etmeye hazırdı.

Sunak, bunun "çok hayal kırıklığı yarattığını" söyledi ve Williams'ın bunun "büyük bir değerlendirme hatası" olduğunu kabul ettiğinin altını çizdi.

Tory'nin içinden kişiler, bu olayın Williams tarafından bir ihanet olarak görüldüğünü ve Sunak'ın yakın çevresinin diğer üyelerine psikolojik bir darbe indirdiğini söyledi.

Başbakan, G7'nin Ukrayna'ya verdiği ve aylardır "İngiltere'nin öncülük ettiğini" kabul ettiği 50 milyar dolarlık krediyi tartışırken daha iyimserdi.

Ayrıca İşçi Partisi'nin "büyük fikirler" içermediğini söylediği manifestosunun yayınlanmasını da memnuniyetle karşıladı.

Seçim gününe kadar hâlâ "çok sıkı mücadele edeceğini" belirten Sunak, seçmenlerin İşçi Partisi hükümetinin kendilerine daha yüksek vergiler yükleyeceğini bilmelerini sağlamak istediğini söyledi.