New York Times, Filistinlilere uygulanan vahşi yöntemleri yazdı: İsrail'den 3 ay aralıksız işkence

ABD basını, İsrail'in Sde Teima üssünde Filistinlilere uyguladığı elektrikli ve kızgın demirli işkenceleri haberleştirdi. Rastgele tutuklanan binlerce kişinin üç ay sorgulandığı; çok sayıda kişinin öldüğü aktarıldı.

ABD'nin en büyük gazetelerinden New York Times, İsrail'in Filistinli sivillere uyguladığı işkenceleri sayfasına taşıdı. Patrick Kingsley ile Bilal Shbair'in haberinde 'Sde Teiman askeri üssü'ndeki sorgularda kullanılan sistematik işkence yöntemleri anlatıldı. Mayıs sonu itibarıyla 4 bin Filistinlinin bulunduğu üste, sorgulamaların 3 ay sürdüğü aktarıldı.

ELEKTRİKLİ SEDYEDE ŞOK

Hasta taşırken İsrailli askerlerce gözaltına alınan sağlık görevlisi Younis al-Hamlawi, Hamas'a yardım etmekle suçlandığını; işkence sırasında dayanılmaz acı çekip kan kaybettiğini belirtti. Al-Hamlawi, elektrikli tellerle kaplı bir sandalyeye zorla oturtulduğunu, defalarca şoka girdiğini, kısa zamanda sağlığının bozulduğunu da anlattı.

GÜNLERCE YÜKSEK SES

Çatışma ortasında kalınca İsrail askerlerince "Hamas üyesi" diye alıkonulan hukuk öğrencisi Fadi Bakr, "İlk sorgu 4 gün sürdü; hayatımın en zor günleriydi" dedi. 'Disko odası' denen bir sorgulama odasında her gün saatlerce yüksek sesli müziğe maruz kaldığını belirten Bakr, iç çamaşırıyla sorgulandıklarını aktardı. NYT'nin haberinde Birleşmiş Milletler'e bağlı UNRWA'nın raporuna da atıf yapıldı. Raporda, İsrailli askerlerin, tutukluları çok sıcak metal bir çubuğa zorla oturttuğu; bazı Filistinlilerin bu sırada hayatını kaybettiği yer aldı.

HER GÜN 18 SAAT KELEPÇE

Tutukluların her gün 18 saate elleri kelepçeli şekilde yerde sessizce oturtulduğu; uyuyakalanların askerlerce dövülerek uyandırıldığı öğrenildi. Sde Teima'ya girip çıkan tutukluların ortalama 20 kg zayıfladıkları bildirildi.

EN AZ 35 ÖLÜM

Sde Teima üssünde son 6 ayda en az 35 Filistinli hayatını kaybetti. Üsten çıktıktan kısa süre sonra ölenlerin de olduğu öğrenildi.

1 GÜN BİR YIL GİBİYDİ

Ambulans şoförü, Muhammed el-Kurdi, "32 gün tutuklu kaldım ama 32 yıl gibi geldi" dedi. Filistinli genç, gözaltındayken ailesinin veya arkadaşlarının kendisinin ölü mü yoksa hayatta mı olduğunu bilmediğini anlattı.