Netanyahu'ya ABD destekli güvence

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya, Paris'teki Barış Konferansı'nda ''İsrail karşıtı bir karar'' alınmayacağı yönünde ''güvence verdiği'' ortaya çıktı.

Fransa’nın başkenti Paris'te yaklaşık 70 ülkeden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen konferansta ilginç detaylar ortaya çıktı. İsrail basınına göre, Başbakan Netanyahu ile telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, dün Paris'te öKonferansı'nda "İsrail karşıtı bir karar" alınmayacağı yönünde güven verdi. Netanyahu'yu, ABD yönetiminin bu konferansta "İsrail aleyhindeki herhangi bir kararın engellenmesi için alınan tedbirlere" ilişkin bilgilendiren Kerry'nin, "konferansın sonuç bildirisinde kullanılan dilin hafifletilmesi ve alınan kararların BM'de İsrail'e karşı kullanılmaması" için de çalışıldığını kaydettiği belirtildi. 

TARAFLAR KATILMIYOR 

Filistin ve İsrail arasında ilişkileri yeni bir düzeye taşımak ve çıkmaza giren müzakereleri tekrar canlandırmak amacıyla düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansı dün Paris’te başladı. İsrail-Filistin sorunu çerçevesinde 9 yıldır bu düzeyde düzenlenen ilk konferans olma özelliğine sahip Konferansa , İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas katılmadı.

İki devletli çözüm vurgusu 

Fransa' da Filistin ve İsrail ilişkilerinin yeni bir düzeye taşınması amacıyla düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ayrault, yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer vermişti: “ Vazgeçmenin zamanı değil. Çünkü aciliyet devam ediyor. Barışa ilerlemenin tek yolu iki devletli çözüm. Bu yol her iki tarafın da arzu ve haklarına cevap verecektir. Şuandan itibaren ortak sorumluluğumuz tarafları biraraya getirmektir."