Netanyahu'nun bu videosu da tutmadı

Filistinli sivillere günlerce işkence ederek, çıplak bir halde bırakan İsrail'in ‘Hamas militanları silah bırakıyor' diye servis ettiği görüntülerin kurgu olduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde İsrail ordusu tarafından yayımlanan bir videoda Cebaliye Mülteci Kampı'nda olduğu iddia edilen ve İsrail güçleri tarafından tutuklanan Filistinlilerin, Hamas üyesi olduğu iddia edilmişti. Hamas militanlarının teslim olduğunu iddia ettiği videonun iki farklı versiyonundaki farklılıklar, görüntülerin birden fazla tekrarla çekildiğini ortaya çıkarırken İsrail'in kurgusunu da ortaya çıkardı.

TEK TEK İNCELENDİ

İngiliz haber ajansı BBC, görüntüler üzerinde yaptığı incelemelerin ardından aynı kişinin iki ayrı videoda silahı farklı ellerinde tuttuğunun görüldüğünü belirtti. İsrail'in senaryosunun bir diğer kanıtı ise güneşin konumu. BBC, ilk videoda adamın sağ elindeki silahı kaldırıma koyduğunun görüldüğüne, ikinci videoda ise güneş batarken sol elinde silah olduğuna dikkat çekti. BBC, "İlk olarak güneşin konumu nedeniyle çekildiğini bildiğimiz bir videoda, adamın sağ elindeki silahı kaldırımda üst üste koyduğu görülüyor. Bir sonraki videoda, güneş batarken adam, sol elindekilerin üzerine farklı bir silah yerleştiriyor. Durağan görüntüler bu sekansı doğruluyor ve kayıt altına alıyor" dedi.