Netanyahu Putin’den İran'ı koparttı

İsrail basınında Suriye konusunda çarpıcı bir iddia yer aldı.  Haaretz’e konuşan İsrailli üst düzey kaynaklara göre Rusya Suriye’deki İran etkisini kıracak, İsrail ise Esad rejimini hedef almaktan vazgeçecek. 

1

İsrail merkezli Haaretz gazetesine konuşan İsrailli üst düzey kaynaklar, Rusya ve İsrail arasında Suriye konusunda gizli bir anlaşma yapıldığını söyledi. İsrail ve Rusya arasında yapıldığı belirtilen anlaşmaya göre, Rusya Suriye’deki İran etkisini kıracak, İsrail ise buna karşılık Esad rejimini hedef almaktan vazgeçecek. Önceki gün Moskova’yı ziyeret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Rusya lideri Putin ve üst düzey askeri yetkililerden bu konuda güvence aldığı belirtildi. Putin de Netanyahu ile görüşmesine ilişkin, “Genel olarak ikili ilişkiler çok olumlu ilerliyor” dedi. 

ESAD’LA SORUNUMUZ YOK 

Netanyahu, Moskova’dan dönüş yolunda ise ‘İsrail’in Suriye rejiminin lideri Beşşar Esad’la sorunu olmadığını’ belirtti. İsrail Başbakanı, ‘Şam’ın varolan ateşkes anlaşmalarına uyması halinde Suriye’ye müdahale etmeyecekleri’ mesajını verdi. Putin’le Suriye konusunda anlaştığını bu ifadelerle de belli eden Netanyahu “Suriye’deki asıl sorun İran ile Hizbullah’’ dedi. Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Temmuz’da Helsinki’de gerçekleştirecekleri zirveyle ilgili de konuşan İsrail Başbakanı, Putin’le görüşmeyi ABD-Rusya zirvesinin öncesine denk getirdiklerini ve Washington ile koordinasyon halinde hareket ettiğini belirtti.

YİNE SURİYE’Yİ VURDU 

Öte yandan Netanyahu’nun açıklamalarını yaptığı saatlerde İsrail ordusu, Suriye’ye ait olduğunu iddia ettiği bir insansız hava aracının (İHA) İsrail hava sahasını ihlal etmesine misilleme olarak Suriye’de 3 askeri hedefi vurduğunu açıkladı.

Kremlin ve Tahran arasında acil zirve 

Netanyahu ile görüşmesinin ardından Putin, dün sabah ise İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti ile görüştü. Moskova’daki Novo-Ogarevo Başkanlık Rezidansı’nda gerçekleşen görüşmeye Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Yönetimi Danışmanlar Dairesi Başkanı Ali Asgar Fathi Sarbangoli ve İran’ın Moskova Büyükelçisi Mehdi Sanai de katıldı.