Netanyahu neden ateşkese yanaşmıyor? İki noktaya dikkat çekildi

Gazze için ateşkes görüşmeleri Doha'da devam ediyor. ABD görüşmelerde ateşkes umudu var olduğunu belirtirken Hamas aksini söylüyor. İsrail ateşkese neden yanaşmıyor? Dumlupınar Üni. Öğ. Üy. Dr. Cantürk Caner AKŞAM TV'den Eda Cabul Işık'a anlattı.

aksam.com.tr

İşgalci İsrail'in Gazze'deki katliamı durmaksızın devam ederken, Doha'da ateşkes görüşmeleri sürüyor. Ateşkese dair ABD ve Hamas'tan karşılıklı açıklamalar geliyor. Dumlupınar Üni. Öğ. Üy. Dr. Cantürk Caner, Netanyahu'nun ateşkese yanaşmamasının iki nedeni olduğunu duyurdu. İşte tüm detaylar...

"NETANYAHU'NUN ATEŞKESE YANAŞMAMASININ İKİ SEBEBİ VAR"

Netanyahu'nun savaşı kazandığını düşündüğü için ateşkese yanaşmadığını ifade eden Caner, "Netanyahu'nun ateşkese yanaşmamasının iki sebebi var. Birincisi ABD ve Arap dünyasını arkasına aldığını düşünerek 6-7 Ekim'den beri başlatmış olduğu jeopolitik genişleme süreciyle Hamas ve Hizbullah üzerindeki askeri üstünlüğünü düşünerek İran'ın baskılanmasını ve bölgeden tamamen çekilerek özellikle Hamas ve Hizbullah üzerindeki arka plandaki desteğinin ortadan kaldırılması amacıyla böyle bir ateşkese yanaşmıyor. Yani Netanyahu savaşı kazandığını düşünüyor Çok önemli ilerlemeler kat ettiğini düşünüyor. Özellikle batı ve arap dünyası tarafından İran'ın artık baskılandığını ve sıkıştırıldığını düşünüyor." dedi.

"NETANYAHU KATLİAMLARA RAĞMEN BAŞARILI DEĞİL"

İsrail'in 6-7 Ekim'deki gibi bir saldırıya bir daha uğramak istemediğini belirten Caner, "İsrail sıkıştırıldığı ve bir daha bu tarz saldırıya uğramamak için Hamas ve Hizbullah'ı tamamen devreden çıkaracak. Hatta ileride onlar üzerinden yapabileceği operasyonlarda batı gücünü de arkasına alacak bir denklem kurduğunu düşünüyor. Peki bu doğru mudur? Elbette doğru değil. Netanyahu 6-7 Ekim'den beri yapmış olduğu saldırılara katliamlara rağmen başarılı değil."

"İSRAİL ORDUSU YORULDU"

İsrail toplumunun Netanyahu'nun işgalinden yorulduğunu söyleyen Caner, "İsrail ordusu yoruldu. İsrail toplumu, İsrail siyaseti yoruldu. Netanyahu bunların olmadığını düşünüyor. İran'ı tamamen devreden çıkaracak ve bölgede bir üstünlük sağlayacak bir aşamaya geldiğini düşünüyor. Bu yüzden Netanyahu ateşkes istemiyor." ifadesini kullandı.

ABD ATEŞKES GÖRÜŞMESİNİ SEÇİMLER İÇİN Mİ İSTEDİ?

Dumlupınar Üni. Öğ. Üy. Dr. Cantürk Caner sözlerine şöyle devam etti:

Netanyahu'nun kendi içsel sebepleri de var. Özellikle rehineleri kurtaramamış olmanın getirdiği bir iç kamuoyu baskısı var. İsrail ekonomisine verilen ağır bir tahribat var. İsrail ordusunda çok ciddi kayıplar var. İsrail tekrar gündeme gelmemesi için bu baskıyı sürdürebilmeyi amaçlıyor. Ve dolayısıyla da İsrail'in görüşmelerde samimi olmayacağını da söyleyebiliriz. Sadece bu ateşkes görüşmelerinin ABD'nin isteği üzerine 4 Kasım'daki seçimlerde kullanmak amacıyla bir görüşme trafiği olduğunu ileri sürebiliriz.