Nedeni ortaya çıktı... Google'da siyah nokta şeklinde görülen ada kafa karışıklığı yarattı

Google Haritalar'da Pasifik Okyanusu üzerinde gezinen bir kişinin fark ettiği siyah nokta şeklinde gösterilen ada internet kullanıcıları arasında tartışma başlattı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Google Haritalar'da bir 'kara delik' şeklinde görünen Kiribati Cumhuriyeti'ne ait 56 dönümlük ıssız bir ada olan Vostok Adası hakkındaki gizem ortadan kalktı.

Aksam.com.tr'nin Daly Mail'den aktardığı habere göre, ilk olarak Ekim ayında Pasifik Adası'nın ortasında, karanlık bir leke fark eden Reddit kullanıcısı 'Kokoblocks' deliğin bir fotoğrafıyla birlikte 'Bu nedir? Burası bir adaya benzemiyor' diye paylaştı.

Daha sonra bazılarının karanlık lekenin bulanık bir askeri üs, 'Lost'taki ada' ve hatta aslında binlerce mil uzakta olan Bermuda Şeytan Üçgeni olduğu yorumları üzerine tartışma başladı.

Google Haritalar, genellikle askeri siteleri ve diğer sınıflandırılmış yerleri bulanıklaştırır. Ancak Kiribati, ıssız olan Vostok'ta bir ordu üssü veya silah saklıyor gibi görünmüyor.

İŞTE NEDENİ

Konu hakkında bilgili bir kullanıcının "Siyah olarak gördüğünüz şey aslında çok koyu yeşil. 'Pisonia' ağaçlarından oluşan çok yoğun bir orman." yanıtıyla 'deliğin' aslında Tahiti'nin 400 mil kuzeybatısında bulunan Vostok olduğu sonucuna varıldı.

Yaklaşık 100 metre yüksekliğe ulaşabilen ağaçlar, adanın bazı kısımlarını kaplar ve o kadar yakın büyür ki, yukarıdan bir bitki örtüsünden farklı görünebilir.

Avustralya'nın yaklaşık 4.000 mil doğusunda ve Hawaii'nin 1.500 milden fazla güneyinde bulunan Vostok, Malden, Starbuck, Flint ve Caroline'i de içeren güney Line Adaları'nın bir parçası.

ADA İLGİNÇ ÖZELLİKLERE SAHİP

Vostok ilk olarak 1820'de gemiye bindikleri geminin adını veren Rus kaşifler tarafından keşfedildi.

1856'da ABD tarafından guano (gübre olarak kullanılan yarasa gübresi) için talep edilmesine rağmen, hiçbir zaman mayınlı değildi.

ABD adayı İngilizlere verdikten sonra, 1979'da yeni bağımsız Kiribati'nin bir parçası oldu ve bir vahşi yaşam koruma alanı ilan edildi.

Deniz koruma uzmanı Enric Sala, 2009 yılında su kalitesini, balık popülasyonlarını ve mercan resifinin sağlık ve çeşitliliğini belgelemek için bölgeye bir keşif gezisine öncülük etti.

National Geographic'in bildirdiğine göre, güneydeki Line Adaları gezegendeki en izole yerler arasında olduğu için, araştırmacılar sağlıklı mercan resifleri için buraları tercih ediyor.