Necef'te buluşma! Papa'dan Şii lidere ziyaret

Necef'te buluşma! Papa'dan Şii lidere teşekkür. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Irak ziyaretinin ikinci gününde Şii'lerin en yüksek mercii Ayetullah Sistani'yi Necef'teki evinde ziyaret etti. Sistani, Papa'yı kapıda karşıladı.

Irak'ı ziyaret veden ilk Papa olarak tarihe geçen Papa Francis, dün Şii'lerin kutsal kenti Necef'te Ayetullah Ali es-Sistani'yi evinde ziyaret etti. 84 yaşındaki Papa'yı kapıda karşılayan 90 yaşındaki Sistani'nin bu kabulü 'nadir bir ağırlama' olarak görülüyor. Şii lider, Papa'ya "Irak'taki Hristiyanların diğer vatandaşlar gibi barış ve güvenlik içinde yaşaması ve anayasal haklarını kullanabilmesi gerektiğini" söyledi. Şii lider, adaletsizliğin mağduru olanları korumanın, dini otoritelerin rolü olduğunu belirtti. Tarihi buluşmada "Bir arada yaşama ve diyalog" mesajları verildi. Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre Papa, Sistani'ye "en zayıf durumda olan ve Irak'ın kanlı zamanlarında en çok zulme uğramış" kesimi savunduğu için teşekkür etti.

KUR'AN-I KERİM DİNLEDİ

Sistani'yi ziyaretinin ardından Papa, Hz. İbrahim'in doğum yeri olduğuna inanılan Ur ovasında dinler arası buluşmaya katıldı. Papa'nın Irak ziyaretinde sıklıkla, Yahudilik, İslam ve Hristiyanlık için Hz. İbrahim'in bir ortak "ata" figürü teşkil ettiği vurgulanarak "hepiniz kardeşsiniz" mesajı verildi. Buluşmada Kur'an-ı Kerim ve İncil'den bölümler okundu ve "İbrahim'in çocukları" başlıklı bir dua edildi. Papa da yaptığı konuşmada, "Bizler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar, diğer dinlerden kardeşlerimizle birlikte, babamız İbrahim'i onurlandıralım" dedi. Irak'taki terör saldırılarına da değinen Papa, "Terör, dini kullanıyor. Buna asla izin vermemeliyiz" dedi.

Ur kentinde dini önderlerle buluşan Papa, bugün Kuzey Irak'a geçerek Erbil ve Musul'u ziyaret edecek.

6 MART'I HOŞGÖRÜ GÜNÜ İLAN ETTİLER

Tüm misafi rlerini oturarak karşılayan Ayetullah Sistani'nin Papa'yı kapıda karşılaması bu ziyarete çok önem verdiğinin göstergesi oldu. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, bu ziyaret nedeniyle 6 Mart'ı Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü ilan ettiklerini duyurdu.