Nazi kampının sekreteri mahkemeden önce kayıplara karışmıştı, yakalandı

Bir Nazi toplama kampı olan Stutthof kampında sekreter olarak çalışan Irmgard Furchner, kuzey Almanya'daki duruşmasından önce kaçmaya çalıştı. Yakalanan kadın 11.000 cinayete iştirakten yargılanan sivil bir isim olarak dikkat çekiyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Bir Nazi toplama kampının sekreteri olan 96 yaşındaki Irmgard Furchner, kuzey Almanya'daki duruşmasından önce kaçmaya çalışırken yakalandı.

Aksam.com.tr'nin BBC News'ten aktardığı habere göre, Furchner 11.000 cinayete iştirakten yargılanacakken ortaya çıkmayınca yargıç tutuklanması için emir çıkardı.

Sanık, Quickborn kasabasındaki bir huzurevinden kaypılara karışmasından birkaç saat sonra polis tarafından gözaltına alındı.

Alman raporlarına göre, mahkeme sözcüsü daha sonra Itzehoe'daki mahkemeye çıkarılacağını söyledi.

Yargıç Dominik Gross daha önce Irmgard Furchner'in kaçak olduğunu açıklamış ve davayı 19 Ekim'e ertelemişti.

Irmgard Furchner Stutthof'ta sivil bir çalışan olduğu için dava eşi benzeri görülmemiş olarak görülüyor. O zamanlar Nazi Almanyası tarafından işgal edilen ve Danzig olarak bilinen Polonya'nın günümüz Polonya şehri Gdansk yakınlarındaki Stutthof kamp komutanı Paul-Werner Hoppe'nin ofisinde çalışmıştı.

1945'te savaşın bitiminden iki yıl önce, toplama kampında neler olduğuna dair önemli detayları bildiği söylendi.

Hoppe'nin 1954 davası sırasında, kendisine nasıl mesajlar dikte ettiğini açıkladı, ancak Stutthof'taki Nazi cinayetleri hakkında hiçbir şey bilmediğini iddia etti.

Stutthof'un gaz odaları vardı ve kampta insanlar gazla, kurşunla ve iğneyle vurularak öldürülmüş, ölüm ve aç bırakılmıştı. Korkunç koşullarıyla ünlü olan Stutthof'ta yaklaşık 100.000 kişi tutulmuştu, bunlardan 65.000 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.