NATO'dan yeni talep! Müttefikler Kiev için taahhüt vermeli

NATO, 75'inci yılında savunma harcamalarını ve harbe hazırlık seviyesini artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda üye ülkelerden Ukrayna'ya daha fazla destek vermesi talep edildi.

NATO'nun 75. kuruluş yıldönümü, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'nda kutlandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Toplantısı kapsamında diplomatik temaslarını sürdürdü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bugün NATO her zamankinden daha büyük, daha güçlü ve daha birlik içindedir. Başlangıçta 12 üyemiz vardı. Bugün 32 üyemiz var" dedi.

SAVUNMAYA ÖNCELİK

NATO ülkelerinin 2014'te aldığı karar uyarınca üye ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarının en az yüzde 2'sini savunmaya harcamaları gerekiyor. 2014'te sadece 3 NATO üyesi bu şartı karşılarken geçen yıl bu sayı 11'e yükseldi. NATO, 75'inci yılında savunma harcamalarını ve özellikle Avrupa'da harbe hazırlık seviyesini artırmayı hedefliyor. Stoltenberg, Ukrayna'ya desteği kurumsallaştırma ve uzun vadeli hale getirmeyi değerlendirdiklerini söyledi. Ukrayna'ya desteğin bir hayır işi olmadığını kaydeden Stoltenberg, Kiev'e verilen askeri desteğin yüzde 99'unun NATO üyelerinden sağlandığını belirterek, "Ancak bunun adil bir yük paylaşımı olduğundan ve kalıcı olacağından emin olmamız gerekiyor" çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.