NATO’dan Karadağ hamlesi

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’ye tam destek veren NATO, Rusya'nın karşı yöndeki çağrılarına rağmen dün Karadağ'ı, ittifakın 29. üyesi olması için davet etti.

1

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününde, eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Karadağ ile üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar alındı. Üye devletlerin temsilcilerinin alkışları arasında yapılan duyuruda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu, tarihi bir karar. Bugün hem Karadağ hem Batı Balkanlar hem de NATO için güzel bir gün" dedi. Karadağ, aylarca sürebilecek sürecin ardından, ittifakın 29. üyesi olacak. 

RUSYA KARADAĞ'A KARŞIYDI 

Arnavutluk ve Hırvatistan'ın 2009'da katılımının ardından NATO'nun Balkan ülkelerinden birine yaptığı bu ilk davete, Rusya'nın karşı olduğu biliniyordu. Geçen hafta Rusya’dan yapılan açıklamada, "Böyle bir hamle; ne Balkanlar'a, ne de Avrupa'ya barış ve istikrar getirir. Sadece Rusya ile NATO arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirir" denilmişti. Stoltenberg ise, "Karadağ'ın NATO'ya çağrılmasının Rusya ile bir ilgisi yok" açıklamasında bulundu. 

Kremlin’den ilk tepki 

Karadağ'a üyelik daveti gönderilmesinin ardından Kremlin Sarayı Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, NATO'nun genişleme politikasının karşılıksız kalmayacağını söyledi. 

S-400'lere karşı savaş gemisi

Stoltenberg, "İngiltere, NATO kararları çerçevesinde İncirlik Üssü'nde konuşlandırmak üzere uçaklar göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Ayrıca Danimarka da NATO deniz savunması kapsamında, Akdeniz'de konuşlandırmak üzere gemi göndereceklerini bildirdi" dedi. Rusya'nın Suriye'ye konuşlandırdığı S-400 hava savunma sistemlerinin DAEŞ hedeflerine yönelik saldırıları azalttığı iddiasını kabul eden Stoltenberg, NATO'yu harekete geçiren nedenin işte tam da bu olduğunu söyledi.