NATO'da gözler Türkiye'de

Türkiye NATO'ya damga vuracak. Madrid'deki NATO Zirvesi'nde, İsveç ve Finlandiya'ya Ankara'nın uyguladığı veto ile birlikte NATO'nun güneyindeki terörizm değerlendirilecek. İki gündemin merkezinde de Türkiye var.

NATO Zirvesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün başlıyor. 30 Haziran'da tamamlanacak zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Zirve toplantısı, bugün İspanya Kralı Felipe'nin liderlere vereceği akşam yemeğiyle başlayacak. Yarın ilk oturumda Ukrayna ve Rusya konuşulacak. Bu oturuma Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video konferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştaki son durumun ana gündem maddeleri arasında olacağı zirvede, Türkiye kritik bir aktör olarak öne çıkacak. Erdoğan çok sayıda liderle görüşecek.

10 KİŞİLİK EKİP KURULDU

Teröre verdikleri destek nedeniyle Türkiye'nin karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusunun da gündeme geleceği zirvede Çin ile ilişkiler ve genel siber güvenlik konuları görüşülecek. NATO Genel Sekreteri, 4 Aralık 2019'da Londra'da düzenlenen Liderler Toplantı'sında NATO Devlet ve Hükümet Başkanları tarafından, İttifakın stratejik ve siyasi rolünün güçlendirilmesine yönelik bir değerlendirme çalışması başlatmakla görevlendirildi. Bu çerçevede, değerlendirme sürecini yürütmek üzere Genel Sekreter tarafından aralarında Büyükelçi Tacan İldem'in de yer aldığı 10 üyeden müteşekkil bir grup oluşturuldu. Zirvede Türkiye'nin merkezinde yer aldığı birçok konuda görüşmeler yapılacak.

Türkiye'nin görüşlerinin yansıdığı ittifakın yeni stratejik konsept belgesi kabul edilecek. NATO'nun güneyi ile ilgili terörizm odaklı ayrı bir oturum olacak. Asya Pasifik Zirvesi'ndeki ortakların katılımıyla bir toplantı yapılacak. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği masada olacak. Rusya ile ilgili son durum masaya yatırılacak, Ukrayna'ya yardımlar ele alınacak. Çin ve genel siber güvenlik konuları görüşülecek.

4'LÜ ZİRVE YAPILACAK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugün zirve öncesi Erdoğan'ın katılımıyla İsveç, Finlandiya ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in yer alacağı bir toplantı gerçekleştirileceğini açıklarken, Stoltenberg de görüşmenin amacının Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularında ilerleme sağlamak olduğunu kaydetti.

GENİŞLEME İLKELİ OLMALI

Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi için yürütülen müzakereler henüz sonuç vermedi. Türkiye, Madrid Zirvesi'ni bir son tarih veya dönüm noktası olarak görmüyor ve müzakerelerin devam edeceğini vurguluyor. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan bağlayıcı taahhütler ve somut adımlar istiyor. Bu kapsamda imzalanması istenen ve üzerinde müzakere edilen belgeler bulunuyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar zirve öncesi, NATO'nun genişlemesine karşı olmadıklarını ancak genişlemenin ilkeli olması gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN-BİDEN ZİRVEDE GÖRÜŞEBİLİR

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'nin yapılacağı Madrid'de görüşebileceğini söyledi. Sullivan olası görüşmede; Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazlarının ele alınabileceğini kaydetti.

MADRİD ÖNCESİ BRÜKSEL'DE 3'LÜ GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvuruları hakkında iki ülkenin yetkilileriyle Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. NATO'dan yapılan açıklamaya göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Özel Ofisinin Direktörü Stian Jenssen'in başkanlığındaki toplantıya, Kalın'ın yanı sıra Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Direktörü Petri Hakkarainen ile İsveç Başbakanlığı Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Konseyinden sorumlu Devlet Sekreteri Oscar Stenström katıldı.

İSVEÇ: SINIR DIŞI EDİLECEKLER

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'de ortak basın toplantısı düzenledi. Andersson yaptığı konuşmada, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'nin belirttiği endişelerle ilgili geçtiğimiz cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü söyleyerek, görüşmeyi "iyi ve yapıcı" olarak nitelendirdi. İsveç'in PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul ettiğini ifade eden Andersson, "PKK hakkındaki görüşlerimizde çok netiz. Avrupa Birliği'nde terör örgütü olarak listeleniyor ve İsveç tarafından da böyle kabul ediliyor" dedi. Andersson, İsveç'in terör yasasının son 30 yılın en büyük revizyonundan geçtiğini söyleyerek, "Teröristlerin finansmanına karşı yasaları güçlendirdik, terör örgütlerine katılımın suç sayılmasının önünü açacak anayasa değişiklikleri de hazırlıyoruz" diye konuştu. İsveç'in terörle mücadelede benzer düşünceye sahip diğer ülkelerin yanında durmaya devam edeceğini belirten Andersson, "İsveç, teröristler için güvenli bir liman olmayacaktır. İlgili makamlar güvenlik tehdidi olabilecek kişileri sınır dışı etmek için yoğun şekilde çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

NATO: TERÖRLE İKİ KAT MÜCADELE

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun terör ile mücadelede daha fazla çaba harcaması gerektiğine dikkat çekerek, "Hepimizin güvenlik kaygıları, NATO üyelik sürecinin bir parçası olarak dikkate alınmalıdır. Hiçbir müttefikimiz, terör örgütü PKK'nın saldırıları da dahil olmak üzere Türkiye'den daha fazla saldırıya uğramadı. Terörle mücadelede çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz" diye konuştu.