NATO üyelerine tehdit! Rusya'yı saldırmaya teşvik ederim

ABD eski Başkanı Trump, yeniden seçilmesi durumunda Rusya'yı, mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO üyelerine saldırmaya “teşvik edeceğini” söyledi.

AA

ABD'li senatörler Rusya'nın işgalinin ikinci yıldönümü öncesinde Ukrayna'ya yeni yardımları tartışırken, ABD eski Başkanı Donald Trump, "ABD'yi NATO'nun diğer 30 üye ülkesini savunmakla yükümlü tutmanın haksızlık olduğunu" savundu.

'SİZİ KORUYAMAM'

2024 başkanlık seçimi için Güney Carolina eyaletinde düzenlenen mitingde konuşan Trump, adı açıklanmayan bir NATO toplantısında bir devlet başkanıyla yaptığı konuşmayı şu sözlerle aktardı: "Bir ülkenin başkanlarından biri ayağa kalktı ve "Efendim, eğer ödeme yapmazsak ve Rusya tarafından saldırıya uğrarsak bizi koruyacak mısınız? Ben de 'Ödemediniz, kabahatlisiniz?' dedim. Hayır, sizi korumam. Hatta onları istedikleri her şeyi yapmaları için cesaretlendiririm. Ödemek zorundasınız. Faturalarınızı ödemelisiniz."

BEYAZ SARAY: AKIL DIŞI

Trump'ın sözlerine Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates yanıt verdi. Bates, "Müttefiklerimizin cani rejimler tarafından işgal edilmesini teşvik etmek dehşet verici ve akıl dışıdır. Savaş çağrısı yapmak ve düzensiz bir kaosu teşvik etmek yerine Başkan Biden, Amerikan liderliğini güçlendirmeye devam edecektir" dedi.

'GÜVENLİĞİMİZ ZARAR GÖRÜR'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Müttefiklerin birbirlerini savunmayacağı yönündeki her türlü iddia, ABD'ninki de dahil olmak üzere, tüm güvenliğimize zarar vermekte, askerlerimizi daha fazla riske sokmaktadır" dedi. Stoltenberg ayrıca "NATO'ya yönelik bir saldırıya, birleşik ve güçlü şekilde karşılık verileceğini" söyledi.