Amerikan Wall Street Journal gazetesinde 'İsveç ve Finlandiya NATO'nun Kuzey Kutbu'nda Rusya'ya karşı koymasına yardım edecek' başlıklı bir analiz yayımlandı. Arthur Herman imzalı analizde 2021 yılında bölgede UMKA adlı bir tatbikat yapan Rusya'nın nükleer başlık taşıayan 16 balistik füzeyle gövde gösterisi yaptığını hatırlattı. Analizde, NATO ordularının önceki gün tamamlanan Baltops 2022 tatbikatına Türkye'nin de yer aldığı 14 ittifak üyesi, İsveç ve Finlandiya'nın katıldığı belirtilerek, çevredeki adalara çıkarma yapan NATO kuvvetlerinin Rusya'ya gözdağı verdiği belirtildi. Yazar Herman'a göre, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması Kremlin'in kutup bölgesinde egemenlik stratejisini frenlemek için bir fırsat sağlıyor.
REZERVLER KEŞFEDİLDİ
İklim değişikliğinin bu hızla devam etmesi halinde 2035 yılında ya da 2040'ların ortasında Kuzey Buz Denizi alamet-i farikası olan buzlardan yaz mevsiminde büyük oranda arınmış olacak. Bu, kutuplara sınırı olan aralarında ABD ve Rusya'nın da bulunduğu ülkeler arasında bir enerji yarışının başlaması demek. Mineral bakımından oldukça zengin olan Kuzey Kutbu çevresinde şimdiye kadar onlarca devasa petrol ve doğalgaz rezervi keşfedildi bile. Kuzey Kutbu'nda keşfedilen 60'a yakın dev rezervin 43'ü Rusya sınırlarında, 11'i Kanada'da, altısı ABD Alaska'da ve biri de Norveç'te.Rus ordusu son yıllarda Kuzey Kutbu çevresindeki uçuşlarını artırmış durumda. ABD ordusunun Alaska Komutanlığı, 2020 yılında önünü kestikleri Rus savaş uçaklarının Soğuk Savaş'ın bitişinden bu yana en yüksek sayıya ulaştığını açıkladı. Kuzey Kutbu'na göz diken bir başka ülke ise, Vladimir Putin'in müttefiki Çin. Kutup bölgesine sınırı olmasa da buzların erimesiyle açılacak yeni deniz rotası, Çin'in Avrupa'ya erişimini neredeyse yarı yarıya kısaltacak.
TATBİKATA TÜRKİYE DE KATILDI
45'ten fazla savaş gemisi, 75'ten fazla jet ve yaklaşık 7 bin askerin yer aldığı Baltops 22'de, NATO'nun en güçlü ordularından birine sahip Türkiye de vardı.
FİNLANDİYA BUZ KIRAN GEMİLERDE LİDER ÜLKE
Wall Street Journal yazarı Herman'a göre, Kuzey Kutbu stratejisinde yavaş davranan ABD ve NATO Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla değişikliğe gidebilir. NATO'nun muhtemel üyeleri Finlandiya buzkıran gemi inşasında lider bir ülke. İsveç ise sessiz ve son derece etkili bir denizaltı filosuna sahip. Makaleye göre, söz konusu filo, kutupların savunmasında çok önemli bir rol oynayabilir. İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla kutupta söz sahibi olan sekiz ülkeden yedisi NATO üyesi olacak.