Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahı girişinde, bugün başlayacak Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yapılacak toplantıda, NATO ülkelerinin dışişleri bakanlarının güvenlikle ilgili önemli konuları ele alacaklarını anımsatan Stoltenberg, toplantı ile temmuz ayında Varşova’da yapılacak NATO zirvesi için de zemin hazırlanacağını söyledi.
Stoltenberg, NATO’nun bugün Karadağ ile katılım protokolü imzalayacağına dikkati çekerek, “Bugün itibarıyla Karadağ’ın NATO masasında bir koltuğu olacak. Bizim toplantılarımıza gözlemci statüsünde katılacak.” diye konuştu.
Toplantıda, NATO’nun sınırları ötesine istikrar yansıtma konusunun ele alınacağını kaydeden Stoltenberg, komşu ülkelerde istikrar olduğunda NATO’nun daha güvenli olduğunun farkında olduklarını ifade etti.
Stoltenberg, görüşmelerde, Irak askerleri için eğitim programı, Akdeniz’in güvenliğinde NATO’nun oynayacağı rol, Libya’ya olası destek konularından sonra Rusya ile ilişkilerin ve doğu Avrupa ülkelerine NATO desteğinin değerlendirileceğini söyledi.
NATO’nun Rusya ile angajmanının savunma ve diyalog üzerine kurulu olduğuna işaret eden Stoltenberg, “Özellikle gerilim dönemlerinde, diyalog kanallarını açık tutmak ve daha fazla şeffaflık faydalı” ifadesini kullandı.
Stoltenberg, yarınsa toplantılarda NATO AB ilişkileri ile Afganistan konularının ele alınacağını kaydetti.
NATO’nun Suriye’de DAEŞ’e karşı mücadelede ilave olarak ne yapabileceğinin de görüşüleceğini söyleyen Stoltenberg, “Müttefikimiz Türkiye, DAEŞ’in şiddetinden ve ortaya çıkardığı karışıklıktan en fazla etkilenen NATO ülkesi. Biz, Türkiye’de varlığımızı arttırdık. Patriot bataryaları yerleştirdik, NATO gemileri Türk limanlarına gidiyor, ayrıca AWACS’lar görev yapıyor. Toplantıda, NATO’nun DAEŞ’e karşı mücadeleye ilave katkısı ele alınacak.” diye konuştu.
NATO, Akdeniz görevlerine ilişkin Stoltenberg, “Ege’de NATO varlığı yasadışı insan kaçakçılığını kesti. Son veriler, Ege’de günlük kaçak geçişlerin yüzde 90 gerilediğini gösteriyor. Bu düşüşte NATO, Türk ve Yunan sahil güvenlikleri ile Frontex’in katkısı var” diye konuştu. Stoltenberg, NATO’nun Ege’de duruma katkı sağladığına dikkati çekerek, Akdeniz’de NATO’nun ne gibi bir görev üstelenebileceği konusunun değerlendirilmekte olduğunu söyledi.
Mısır’da bugün düşen uçak hakkında Stoltenberg, NATO’dan destek istenmesi durumunda yardım etmeye hazır olduklarını vurguladı.
Stoltenberg, bir gazetecinin Karadeniz’de NATO operasyonlarına ilişkin sorusu üzerine, “Kırım’ın yasadışı şekilde ilhak edilmesinin ardından NATO Karadeniz’de varlığını zaten arttırdı. Ankara’yı ziyaretimde Cumhurbaşkanı ile daha fazla ne yapılabileceğini konuştuk. Görüşmeler sürüyor ama bu konu gündemimizde.” ifadelerini kullandı. AA