NASA'dan güneş hamlesi: Daha iyi anlamak için proje başladı

ABD uzay ajansı NASA, Güneş'in dinamikleri hakkındaki bilgileri genişletmek amacıyla konsept çalışmaları yürütmek üzere dört küçük kaşif misyonu seçti. Bu görevler, Güneş-Dünya bağlantısını daha iyi anlamak için koronal kütle atımları, aurora ve güneş rüzgârı gibi ilgili fenomenlere ışık tutmayı amaçlayacak.

Aksam.com.tr


Washington'daki NASA Genel Merkezi'nde bilimden sorumlu yönetici yardımcısı Nicky Fox, "Bu dört görev konsepti çalışması, zorlayıcı bilimsel soruları ele aldıkları ve heliofizik alanını büyük ölçüde etkileyebilecekleri için seçildi" dedi.

Fox Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Bu görev teklifleri heyecan verici çünkü mevcut görev filomuzun bilimini geliştiriyor ve tamamlıyorlar, geniş etki potansiyeline sahipler ve güneş atmosferi ve uzay havası hakkında yeni ve daha derin bilgiler sağlayabilirler" dedi.

Dünya'nın Manyetokuyruğu ve Aurora'sının Çapraz Ölçekli Araştırılması (CINEMA) misyonu, güneşle eşzamanlı, alçak Dünya yörüngesinde uçan dokuz CubeSat'tan oluşan bir takımyıldızı kullanarak Dünya'nın plazma tabakasının (Dünya'nın arkasından akan manyetik alanlardaki daha yoğun uzay plazmasının uzun bir tabakası olan ve manyetokuyruk olarak bilinen) yapısını ve evrimini anlamak için çalışacaktır.

Kromosferik Manyetizma Kaşifi (CMEx) görevi güneş patlamalarının manyetik doğasını anlamaya ve güneş rüzgarının manyetik kaynaklarını belirlemeye çalışacaktır. Bu arada, Aşırı Ultraviyole Koronal Kütle Atımı ve Koronal Bağlantı Gözlemevi (ECCCO), geniş alan aşırı ultraviyole görüntüleyici ve benzersiz bir görüntüleme EUV spektrografı olmak üzere iki alete sahip tek bir uzay aracından oluşmaktadır.