NASA'dan çığır açan keşif: Görünmez canavar bulundu

NASA, Hubble teleskopu ile inceleme yaparken tesadüf eseri gözyaşı şeklinde bir kara delik buldu. 'Canavar' ismi verilen ve Güneş'ten 20 kat daha ağır kara deliğin 'gözyaşı' ismini almış olmasının nedeni ise yeni doğmuş yıldızları içine çekerken arkasında bıraktığı kuyruk.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), galaksiler ötesi bir noktada olağanüstü bir oluşumun meydana geldiğini gösteren bir fenomenin görüntülerini yakaladı. Söz konusu kara deliğe 'Canavar' adı verildi.

Sabah'ın haberine göre, uzmanlar bu kara delik özelinde bir tehlike olmadığını, ancak benzer başka kara deliklerin varlığına ve Dünya'ya oldukça yakın olabileceğine yönelik uyarılarda bulundu.

Uzay bilimcilerin aktardığı raporlara göre devasa karadelik uzayı yararak ilerliyor ve arkasında yeni doğan yıldızlardan da bir iz bırakıyor.

Uluslararası basının 'süper kütleli canavar' olarak isimlendirdiği kara delik oldukça hızlı. Gaz bulutlarına doğru ilerleyen kara deliği takip eden yıldızlar ise 200 bin ışıkyılı uzunluğunda bir iz bırakıyor.

Yale Üniversitesi'nde astronom olan Pieter van Dokkum konuyla ilgili "Gazın soğuduğu ve yıldız oluşturabildiği kara deliğin arkasında bir uyanma yaşanıyor" sözlerine yer verdi.

Bu iz nedeniyle bu tarz karadeliklere 'gözyaşı' kara deliği deniyor. Yeni yıldızların izini süre 'gözyaşı' NASA için bir ilk.Uzmanların tahminlerine göre karadelik Güneş'ten 20 milyon kat daha ağır ve bir tesadüf eseri oluşmuş. Tahminlere göre iki galaksi 50 milyon yıl önce birleşerek birbirinin etrafında uyumlu bir biçimde dönen iki süper kütleli kara deliği bir araya getirdi.

Ancak kendi kara deliği olan üçüncü bir galaksi de onların arasında katılınca oluşan şey yüksek hızda gareket eden katoik bir oluşum oldu.

Kontrolden çıkmış olan kara deliğin Dünya ile Ay arasındaki mesafeye eşdeğer bir mesafeyi, yalnızca 14 dakikada kat ettiği ifade edildi.Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden van Dokkum, "Hubble görüntüsünü tanıyordum ve sonra küçük bir çizgimiz oldunu fark ettim. Daha önce görülen hiçbir şeye benzemeyen oldukça şaşırtıcı, parlak ve çok sıra dışı bir şeydi" dedi.Şu an için Dünya özelinde endişelenecek bir şey olmasa da bu keşif önemli. Çünkü NASA'ya göre bu kara deliğin benzeri kara delikler olabilir.