Naftali Bennett: ''Golan Tepeleri İsrail'dir, nokta''

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, ülkesinin Golan Tepeleri üzerinde hakimiyetinin süreceğini söyledi. Son dönemde Esed rejimi ile ilgili tavırlarında değişikliğe giden Arap ülkelerinin ve ABD'nin Trump'ın destekleyici tutumunu devam etirmemesinin ardından, bu konuda bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, yaptığı açıklamada, İsrail'in Golan Tepeleri'ni 1967 savaşında Suriye'den ele geçirdiğini söyleyerek, Şam'a ilişkin uluslararası görüşler değişse bile elinde tutacağını belirtti.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, 2019'da ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'i 1981'de uluslararası olarak tanınmayan bir hareketle ilhak ettiği Golan tepeleri'nde egemen olarak tanıyarak diğer dünya güçlerinden ayrılmıştı.

Bennett'in "Golan Tepeleri İsrail'dir, nokta." sözleri bazı ABD müttefiki Arap devletlerinin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı tavrını değiştirmesinin üzerine gelirken dünyanın da Golan tepelerine İsrail'in hakim olmasını tercih edeceğini söyledi.

Bennett, "Suriye'de yaşananlar dünyadaki birçok kişiyi, belki de bu güzel ve stratejik bölgenin İsrail Devleti'nin elinde olmasının tercih edilebilir olduğuna ikna etti" dedi.

Bennett konuşmasında, Golan'daki İsrail nüfusunun büyüklüğünü iki katına çıkarma sözü verdi; bu sayı şu anda 20.000 civarında olan ve genellikle Suriye'ye bağlılığını ifade eden bir Dürzi Arap topluluğununkiyle neredeyse aynı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Şubat ayındaki bir röportajda Washington'un bölgeyi İsrail'in bir parçası olarak görmeye devam edip etmeyeceği sorulduğunda, çoğu ülkenin işgal altında olduğunu düşündüğü bir bölgede nihai bir politika incelemesine açık olduğuna işaret etmişti.