Myanmar'ın Sagaing bölgesinde cunta okulu bombaladı, 18 çocuk yaralandı

Okulların açık olduğu sırada gerçekleşen saldırıda altı çocuk ağır yaralandı.

Aksam.com.tr

Bölge sakinlerine göre, cunta birliklerinin Myanmar'ın kuzeyindeki Sagaing bölgesindeki bir köye okul gününün ortasında top mermisi atmasının ardından en az 18 çocuk yaralandı ve tıbbi bakım görüyor.

Bu olay, ordunun 1 Şubat 2021'deki darbeyle iktidarı ele geçirmesinden ve muhalefetin kökünü kazımak için ülke çapında bir saldırı başlatmasından bu yana yetkililerin en az 4.131 kişiyi öldürdüğü Myanmar'da, cuntanın sivil bir bölgeyi hedef almasının yol açtığı kayıpların son örneği oldu.

Çarşamba günü, ordunun Wuntho kasabasında bulunan 102. Hafif Piyade Taburu, kuzeydoğuya yaklaşık 13 kilometre (8 mil) uzaklıktaki Gyoe Taung köyüne üç obüs mermisi ateşledi ve bunlardan biri dersler devam ederken köy okulunun yaklaşık 6 metre (20 fit) uzağında patladı.

Köy sakinleri Cuma günü RFA'ya yaptıkları açıklamada bombardımanda altısı ağır olmak üzere yaşları sekiz ile 12 arasında değişen sekiz erkek ve 10 kız çocuğunun yaralandığını söyledi.

Gyoe Taung sakinlerinden biri, bu rapor için görüşülen diğerleri gibi, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek adının açıklanmaması koşuluyla RFA Burma'ya konuştu ve "Merminin okulun dışında patlaması rahatlatıcı" dedi. "Doğrudan isabet etseydi, çocuklar muhtemelen ölürdü."

Köy sakini, çocuklardan bazılarının göğüslerinde ciddi morluklar oluştuğunu, ancak köy manastırının avlusunda dört ila 12 yaş arasındaki 100'den fazla çocuğa hizmet veren okulu açan Halkın İdari Örgütü'nden tıbbi tedavi gördükten sonra çoğunun "iyi durumda" olduğunu söyledi.

Okulun bombardımandan gördüğü hasar nedeniyle geçici olarak kapatılmak zorunda kaldığını söyledi.

Askeri uzmanlara göre, saldırıda kullanılan 155 milimetrelik obüs genellikle bir çatışmanın ön hattındaki kara birliklerini desteklemek için konuşlandırılıyor ve 40 kilometre mesafeden mermi atabiliyor.

Kaynaklar, Wuntho ilçesinin doğu tarafındaki köylerde yaşayan 1.000'den fazla kişinin bölgedeki diğer çatışmalardan kaçınmak için şu anda Gyoe Taung'da barındığını söyledi.