Myanmar'da rekor yağmur sellere yol açtı, 14,000 kişi yerinden oldu

Myanmar'ın selin vurduğu Bago kenti sakinleri, yetkililerin 14.000 kişiyi yerinden ettiğini söylediği rekor yağışların tetiklediği sellerin ardından bugün su basan evlerinden yiyecek ve eşyalarını kurtardı.

Aksam.com.tr

Yağmur mevsimi Güneydoğu Asya ülkesine genellikle aylarca süren şiddetli sağanak yağışlar getiriyor, ancak bilim insanları insan kaynaklı iklim değişikliğinin hava koşullarını daha yoğun hale getirdiğini söylüyor.

Doğudaki Bago kentinde, dalgalar kepenkleri indirmiş dükkan ve evlere vururken, kent sakinleri bellerine kadar gelen suda sokaklarda yürüdüler ya da botlarla veya lastik tekerlekler üzerinde yüzdüler.

Sığındığı manastırdan AFP'ye konuşan 101 yaşındaki Phwar Than Hme, "Hayatımda ilk kez evimi su bastı," dedi.

"Evim sular altında kalırken ben bir sandalyenin üzerinde duruyordum.

"Komşularım ve kurtarma ekipleri bana evde kalmamamı ve kampa gitmemi söylediler. Beni sırtlarında taşıyarak buraya getirdiler."

Pazar günü yetkililer, ticaret merkezi Yangon'un kuzeydoğusundaki Bago bölgesinde önceki 24 saat içinde 200 mm yağmur yağdığını ve bunun Ekim ayı için bir rekor olduğunu bildirdi.

Şiddetli yağmur Pazartesi gecesi boyunca devam etti.

AFP'ye konuşan 69 yaşındaki Chit Nyunt, elinde bir çift sandalet ve şemsiyeyle caddede yürürken "Burada bu kadar su beklemiyordum" dedi.

"Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim."

Devlet yayın kuruluşu MRTV, ticari merkez Yangon'un kuzeydoğusundaki Bago bölgesinde 14.000 kişinin yerinden edildiğini söyledi.

Devlet destekli Global New Light of Myanmar'a göre yaklaşık 5.600 kişi yerel yönetimin geçici yardım merkezlerine yerleştirildi.

Bir bölge sakini gazeteye yaptığı açıklamada, Bago'daki genel hastanenin alt katlarının sular altında kaldığını ve Myanmar'ın dört telekomünikasyon sağlayıcısından üçünün bölgede çalışmadığını söyledi.

Temmuz ayında başlayan sel felaketi Rakhine, Kachin, Karen, Mon ve Chin de dahil olmak üzere Myanmar'ın dokuz eyalet ve bölgesini etkiledi.

Myanmar, Şubat 2021'de Aung San Suu Kyi hükümetini deviren cunta ile onun darbesine karşı çıkan silahlı gruplar arasında kanlı bir iç çatışmanın pençesinde.