Myanmar'da rekor yağmur sel getirdi

Ekim ayında yağan rekor yağmurun yol açtığı seller Pazartesi günü güney Myanmar'ın bazı bölgelerini vurarak yolları ve tarlaları sular altında bıraktı.

Aksam.com.tr

Pazar günü yetkililer, ticaret merkezi Yangon'un kuzeydoğusundaki Bago bölgesinde önceki 24 saat içinde 200 mm (neredeyse sekiz inç) yağmur yağdığını bildirdi ki bu Ekim ayı için bir rekor.

Yağmur mevsimi genellikle aylarca süren şiddetli sağanak yağışları beraberinde getirir, ancak bilim insanları insan kaynaklı iklim değişikliğinin hava koşullarını daha yoğun hale getirdiğini söylüyor.

Bago yakınlarındaki Pha Yar Gyi'de araçlar sel sularının tampon seviyelere ulaştığı yollarda ilerledi. Bazı sakinler derme çatma sallar üzerinde suda yüzdü.

Devlet destekli Global New Light of Myanmar gazetesi, yakınlardaki Bago nehrinin önümüzdeki günlerde "tehlike seviyesini" neredeyse bir metre aşabileceğini söyledi ve yerel sakinleri ihtiyati tedbirler almaları konusunda uyardı.

Temmuz ayı sonlarında başlayan sel felaketi Rakhine, Kachin, Karen, Mon ve Chin de dahil olmak üzere Myanmar'ın dokuz eyalet ve bölgesini etkiledi.

Myanmar, Şubat 2021'de Aung San Suu Kyi hükümetini deviren cunta ile onun darbesine karşı çıkan silahlı gruplar arasında kanlı bir iç çatışmanın pençesinde.