Myanmar'da mülteci kampına topçu ateşi açıldı: 29 kişi öldü

Medya ve kaynaklar, 10 Ekim Salı günü Myanmar'ın Çin sınırı yakınlarındaki bir mülteci kampını vuran topçu saldırısının, askeri yönetimin dönüşünden bu yana sivillere yönelik en ölümcül saldırılardan biri olarak, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 29 kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Aksam.com.tr

Kaynaklar bombardımanın Pazartesi günü gece yarısına yakın bir saatte Kaçin Eyaletinde gerçekleştiğini ve Myanmar ordusuyla yıllardır çatışma halinde olan Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA) tarafından yönetilen sınır kasabası Laiza'daki bir üsse yaklaşık beş kilometre uzaklıktaki kampın topçu ateşine tutulduğunu söyledi.

Kaçin medya organları 30 kişinin öldüğünü söyledi ve topçu saldırısından orduyu sorumlu tuttu. Reuters ölü sayısını bağımsız olarak doğrulayamadı ve cunta ve KIA sözcülerine yorum için hemen ulaşılamadı.

Myanmar, 2021'deki darbenin ardından, güvenlik güçlerinin şiddetli baskısının ardından askeri yönetimi zayıflatmak için mücadele eden etnik azınlık orduları ve bir direniş hareketi ile birçok bölgede acımasız bir çatışmaya karıştı.

Birleşmiş Milletler, bir milyondan fazla insanın yerinden edildiğini söylüyor.

Gölgede kalan Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) sivillere yönelik acımasız saldırıları kınadı ve dünyanın bu vahşeti durdurmak ve Myanmarlı generalleri yargılamak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

"Askeri konseyin bu eylemi savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur" diyen NUG sözcüsü Kyaw Zaw, Çin sınırındaki saldırının cuntanın komşusunun barış ve istikrar talebine saygı duymadığını gösterdiğini söyledi.

Çin dışişleri bakanlığı yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Kaçin medyası Facebook'ta Reuters tarafından hemen doğrulanamayan bir dizi grafik yıkım görüntüsü paylaştı. Görüntülerden birinde yerde yatan yaralılar, bir diğerinde ise bir düzineden fazla ceset torbası görülüyordu.

Diğerlerinde ise enkazı eleyen askeri kıyafetli adamlar ve küçük bir çocuğun cesedini taşıyan bir adam görülüyordu.

Olay, Nisan ayında Myanmar'ın istikrarsız Sagaing bölgesinde düzenlenen ve aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kişinin ölümüne neden olan hava saldırısından bu yana yaşanan en ölümcül olaydı.

Ordu genellikle sivillerin hedef alındığını reddediyor ve şiddetten "teröristleri" sorumlu tutuyor.

Laiza, onlarca yıldır orduyla mücadele eden düzinelerce etnik grubun en büyüklerinden biri olan KIA'nın başkentidir.

Çin sınırına yakın bir konumda yer alıyor ve kasaba içinde ve çevresindeki göçmen kamplarında yaşayan çok sayıda sivile ev sahipliği yapıyor.

Kachin Barış Ağı Sivil toplum grubundan yerel bir aktivist olan Khon Ja, Reuters'e yerel hastaneyi ziyaret ettiğini ve kendisine 29 kişinin öldüğünün ve 59 kişinin yaralandığının söylendiğini anlattı.

"Bomba çok güçlüydü... köy tamamen yok oldu ve ortadan kayboldu" dedi.