Müttefiklikleri sözde kaldı, sadece 2016’daki adımları bile itibarlarını sarsmaya yetti. Son olarak Almanya’nın sözde “soykırım” kararı “samimiyet” konusunda bardağı taşıran damla oldu.
Hakkı KURBAN / ANKARA
Türkiye’yi “müttefik” ya da “stratejik ortak” olarak niteleyen ve güçlü bağların bulunduğu bazı ülkelerin attıkları adımlar, adeta ilişkileri dinamitleyecek, “akıl tutulması” olarak nitelendirilecek bir nitelik taşıyor. İşte, Türkiye ile “müttefiklik” ve “stratejik ortaklık” yaptığını söyleyen ülkelerin “samimiyet” karnesi:
ABD:
Türkiye’yi “müttefik” ve “ stratejik ortak” olarak niteleyen ABD, terör örgütü PKK’nın ikiz kardeşi PYD-YPG’yi adeta Suriye’de partner ilan etti. Ankara’nın tüm uyarılarına karşın bu örgüte desteğini resmi ağızdan vurgulayan Washington yönetimi, askerlerinin omuzlarında terör örgütü arması taşımasına da göz yumdu.
RUSYA:
Suriye’de Esad rejiminin hamiliğine soyunan Rusya, adeta Türkiye’yle mücadeleye girişti. Türkiye’nin Suriye sınırında, kimliği belirsiz olan ve düşürüldükten sonra Rusya’ya ait olduğu ortaya çıkan uçağı gerekçe gösteren Moskova Yönetimi, sorunlu tavrını sürdürüyor. Rusya, Suriye’de de Türkmenleri hedef alarak adeta ilişkileri bombaladı.
ALMANYA:
Ülkede yaşayan 2.5 milyon Türk kökenli vatandaşın hissiyatını görmezden gelen Almanya, sözde Ermeni soykırımı tasarısını parlamentosundan geçirerek, tarihi, ekonomik, siyasi bağları görmezden geldi. ZDF’deki “Neo Magazin Royale” adlı programın sunucusu Jan Böhmermann’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan hakaretleri iki ülke arasında tansiyonu yükseltmişti.
FRANSA:
Geçmişte sözde Ermeni soykırımı tasarısı ve AB üyeliğine koyduğu vetolar nedeniyle Türkiye ile sorun yaşayan Fransa’nın bu yıl attığı son feyk “vize serbestisi” konusunda oldu. Çalışma Yasası’na yönelik protestolarda şiddetten çekinmeyen Fransa’nın Türkiye’nin önüne koyduğu gerekçe ise Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmemesi oldu.
BELÇİKA:
Brüksel Havalimanı’ndaki patlamalar ve terör tehdidine karşın Belçika yönetiminin teröristlere kucak açması da Ankara ile ilişkilerini gerdi. Saldırılar öncesinde ve sonrasında terör örgütü PKK’nın çadır kurmasına izin veren Brüksel Yönetimi, uyarılara kulak tıkadı..
İNGİLTERE:
Gezi olayları sırasında Türkiye’yi hedef alan yayınlar ve propagandayla gündeme gelen İngiltere, terörle mücadele konusunda da ikili ilişkileri göz ardı eden bir tavır sergiledi. BBC, Kandil’de terör örgütünün yöneticilerinden Cemil Bayık’la özel röportaj gerçekleştirerek Türkiye’ye tehdide göz yumdu. Teröristler de, adeta özgürlük savaşçısı gibi gösterildi.