Başika nerede neden Türkiye için önemli?

Son dakika haberine göre, Peşmerge güçleri Musul yakınındaki Başika'da kontrolü sağladı. Başika, terör örgütü IŞİD'ten alındı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu. Musul operasyonuyla ilgili son dakika haber geldi. Başika'da kontrol sağlandı, terör örgütü IŞİD'in elinden alındı. Başika, Irak'ın Musul kentinde yer alan bir bölge. Musul'un 25 kilometre yakınlarında bulunan Başika Bölgesi'nde Türk ordusunun peşmergeyi eğittiği bir kamp bulunuyor. Başika nerede ve Başika neden bu kadar önemli?

BAŞİKA'DA OPERASYON

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika ve Naweran cephelerinde sabahın erken saatlerinde IŞİD'in elinde tuttuğu kasabaya doğru ilerlemeye başlamıştı.

Başika kasabasına bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammed, "Musul'u kurtarma operasyonunun 7'nci gününde Peşmerge güçleri, Naweran ve Başika cephelerinde ilerlemeye devam ediyor." ifadelerini kullandı. Her iki cephede 3 köyün Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındığını aktaran Muhammed, "Güçlerimiz Naweran ve Başika cephelerindeki 3 köyü kontrol altına aldı ve diğer bir köyde de ilerliyor." dedi. Peşmerge güçleri, her iki cephede yer alan Omer Kamçı, Faziliye ve Tırbize köylerine girdi ve Tizxirab da ise çatışmalar devam ediyor.

IKBY'ye bağlı Özel Kuvvetler (Zeravani) Birlikleri'nin Musul'un kuzeydoğusunda yer alan Başika ve Naweran Cephesi'nde sonra aynı noktada birleşmeye yakın oldukları ifade edildi. Operasyonun başladığı ilk saatlerde, IŞİD'in Omer Kamçı köyünde bomba yüklü araç ile saldırdığı ancak Peşmerge güçlerinin Milan olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırıları püskürttü belirtildi.

TÜRK ASKERLERİ DE BÖLGEDE

Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen "Ninova Muhafızlarını" eğitmek için geçen yıldan beri Türk askerleri Başika bölgesinde konuşlanmış durumda. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölge ve kamp arasında sadece birkaç kilometre mesafe var.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu.

TÜRKİYE İÇİN BAŞİKA NEDEN ÖNEMLİ?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ın 25 km yakınlarında bulunan Başika'da kurulan kampda, Bağdat'lı peşmerge güçlerini, terör örgütü ile savaşması için eğitti. Bu eğitim 2015 yılında başladı. Aralık 2015'te Bağdat, Türk askerinin Bağdat'tan çekilmesi çağrısını yaparak 'Başika Krizine' neden oldu. Ankara ise bölgedeki eğitim faaliyetlerini sürdürmek ve yeni güçleri bölgeye katmak konusunda kararlı tavrını sürdürdü.

ABD, yaklaşık üç bin kişilik bu grubun eğitim sürecini destekledi. Ancak bu güçlerin Türkiye'nin kontrolünde değil, Irak ordusuna bağlı Sünni birliklerle operasyonda olmasını istedi.

BAŞİKA NEREDE?

Başika, Irak'ın Musul kentinde yer alan bir bölge. Musul'un 25 kilometre yakınlarında bulunan Başika Bölgesi'nde Türk ordusunun peşmergeyi eğittiği bir kamp bulunyor.Başika nerede ve Başika neden bu kadar önemli?

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

DEAŞ bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.