Mumyalar üzerinde çalışan bilim insanları yüz tipi oluşturma faaliyetiyle eski Mısırlıları aydınlattı

Mumyaların üzerinde çalışan ABDli bilim insanları kalıntıların DNA'larını inceleyerek 3 mumyalanmış kişinin yüzünü yeniden oluşturdu. Buna göre, antik Mısırlıların da görünüşlerini karakteristik olarak ortaya kondu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Mısır uzmanları, çarpıcı bir buluşla kalıntılarından elde edilen DNA'yı kullanarak üç antik mumyanın yüzlerini yeniden oluşturdu.

Aksam.com.tr'nin İngiliz medyası Express'ten aktardığı habere göre, milattan önce 780 ile MS 5 yılları arasında gömüldükleri tahmin edilen üç mumyanın DNA'ları ilk olarak 2017 yılında Almanya'nın Tübingen kentindeki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü'ndeki bilim insanları tarafından dizinlendi. Bu, ABD'deki bir DNA teknolojisi firması olan Parabon NanoLabs'taki araştırmacıların, adli DNA fenotiplemesi olarak bilinen bir süreç yardımıyla mumyaların yüzlerinin 3D modellerini oluşturmalarını sağladı.

Aynı zamanda ceza davalarında ipucu oluşturmak için de kullanılan teknoloji için, şirket "bu çağın insan DNA'sı üzerinde ilk kez" gerçekleştirildiğini söyledi.

Ekip, eski Mısırlı erkeklerin açık kahverengi tenli, koyu renk gözlü, koyu renk saçlı olduğunu ve genetik yapının, modern Mısırlılardan çok Akdeniz veya Orta Doğu'daki modern bireylerinkine daha yakın olduğunu söyledi.

Uzmanlar ayrıca, her bireyin ayrıntılarını hassaslaştırabilmeleri için ısı haritalarını kullanarak üç adam arasındaki farkları vurguladılar.

İşlem, herhangi bir etnik kökene sahip bireylerde genetik soy, göz rengi, saç rengi, ten rengi, çillenme ve yüz şeklini tahmin etmek için kullanılıyor.