Moskova’nın anlaşmaya vardık açıklamasına Ceyşu’l İslam’dan yalanlama

Rusya Genelkurmay Başkanı’nın bugün yaptığı açıklamada, Ceyş’ul İslam ile Doğu Guta’da silahlı muhaliflerin elinde kalan son bölge olan Duma’dan çekilmeleri için anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Bu açıklama Ceyş’ul İslam’ın askeri sözcüsü tarafından reddedildi.

Suriye rejimi ise, militanların muhalefetin kontrolü altındaki Duma’dan çıkıp, İdlib’e çekilmek için anlaşmaya varılmak üzere olduğunu açıkladı.

Ceyş’ul İslam’ın askeri sözcüsü Hamza Bayrakdar AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bölgede kalmak üzere Rusya ile müzakereler devam ediyor. Henüz bir anlaşmaya varamadık” dedi.

Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi (SOHR) anlaşmanın daha sağlanamadığını, müzakerelerin son aşamada olduğunu ve saatler içinde resmi açıklamanın yapılmasının beklendiğini ifade etti.

143 bin Suriyeli, Doğu Guta’dan ayrıldı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Uzlaşma Merkezi’nin yardımıyla insani koridorun açılmasından bu yana Doğu Guta’dan 143 binden fazla insanın göç ettiğini açıkladı. Açıklamada Rus Uzlaşma Merkezi’nin Ceyş’ul İslam militanlarının aileleri ile bölgeden ayrılmaları üzerine görüşmelere devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Rusya tarafından desteklenen rejim güçlerinin Şubat ayından bu yana Doğu Guta ve 2013’ten bu yana kuşatma altında olan çevre kasabalara şiddetli saldırılar düzenlediği işaret edilerek, bu durumun yaklaşık 7 bin muhalif militanın göç etmesini sağladığına dikkat çekildi. Bu durumu, 2016 sonunda Halep şehrinin kaybından bu yana Guta’daki en büyük kayıp kabul ediliyor.

(Şark'ul Avsat)