Moskova'da düzenlenen Dağlık Karabağ görüşmesi sona erdi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın Moskova Kremlin Sarayı'ndaki ''Dağlık Karabağ'' görüşmesi bitti. 3 ülke arasında Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan'ın işgali döneminde kapanan ekonomi ve ulaşım bağlantılarını canlandıracak ortak bildiri imzalandı.

AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Dağlık Karabağ görüşmesi sona erdi.

AA'nın aktardığı habere göre, Kremlin Sarayı’nda 4 saate yakın yapılan görüşme sonrasında üç lider gazetecilere açıklama yaptı.

Putin, Dağlık Karabağ ile ilgili 10 Kasım’da yapılan anlaşmalardaki hükümlerin genel olarak yerine getirildiğini belirterek, bölgede geçici olarak bulunan Rus askeri birliklerinin görevini yerine getirdiğine dikkati çekti.

Bugünkü görüşmenin önemli ve yararlı olduğunu dile getiren Putin, Dağlık Karabağ’da ekonomik bağlantıların inşa edilmesi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesine yönelik ortak bildiri imzalandığını duyurdu.

Putin, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgede ekonomik bağlantıların inşa edilmesi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesi konusundaki adımlara ilişkin ortak bildiri imzaladık. Bu amaçla, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan başbakan yardımcılarının başkanlığında çalışma grubu oluşturulacak."

Bu bağlamda, kısa zamanda uzmanlardan grupların ve bölgede altyapının ve ekonominin geliştirilmesiyle ilgili planın oluşturulacağını belirten Putin, yapılan anlaşmaların hem Azerbaycan hem de Ermenistan halkları, genel olarak Dağlık Karabağ bölgesi ve Rusya’nın çıkarları için yararlı olacağını söyledi.

ALİYEV: "BİLDİRİ KRİZİN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK İNANCIMIZI ORTAYA KOYUYOR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bölgenin güvenli şekilde kalkınmasını sürdürebilmek adına bugünkü görüşmenin önemli olduğunu kaydetti.

Ateşkesten bu yana 2 ay geçtiğini ve bugün 10 Kasım tarihli anlaşmanın tarafları olan ülkelerin liderleri olarak bir araya geldiklerini dile getiren Aliyev, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bölgedeki ekonomik duruma ve altyapıya ilişkin imzalanan bildirinin önemine değindi.

Aliyev, şunları dedi:

"Bugün imzalanan bildiri krizin çözümüne yönelik inancımızı ortaya koyuyor çünkü ateşkes anlaşmasının bir maddesi de ulaşım bağlantılarındaki engellerin kaldırılmasına yönelikti. Bu konu bölgenin kalkınmasını hızlandırabilecek, güvenliğini güçlendirebilecektir."

Ulaşım bağlantılarının açılmasının Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya halklarının ve komşu ülkelerin çıkarlarına olduğunu ifade eden Aliyev, komşu ülkelerinin de ulaşım bağlantılarının oluşturulmasına yönelik sürece katılacaklarına emin olduğunu, hızlı ve etkin sonuç verecek alanlar bulmaya yönelik adımlar atmaya devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Aliyev, 10 Kasım’daki anlaşmanın etkin şekilde uygulandığını belirterek, şu şekilde konuştu:

"Anlaşmadaki çoğu madde tamamlandı. Rus barış gücü görevini etkin şekilde yerine getiriyor. 2 ay boyunca, küçük olayların yaşandığı durumlar haricinde, endişe yaratacak bir durum yaşanmadı. Bu da Dağlık Karabağ çatışmalarının geride kaldığına yönelik inancı yükseltiyor. Geleceği düşünmemiz gerekiyor. Komşular olarak birlikte nasıl yaşamamız gerektiğini, ulaşım bağlantılarındaki engellerin kaldırılması, bölgesel istikrarı ve güvenliği artırmaya yönelik gayretleri nasıl artırabileceğimizi düşünmemiz lazım."

PAŞİNYAN: "ANLAŞMA BÖLGENİN EKONOMİK GÖRÜNÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRECEK"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ’daki anlaşmazlıkların hala çözülmediğini öne sürerek, pek çok sorunun çözülmesi gerektiğini savundu. Dağlık Karabağ’ın statüsü meselesinin çözüm bekleyen sorunlardan olduğunu söyleyen Paşinyan, Ermenistan’ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu ile bu konuları müzakereye devam edeceklerini belirtti.

Bugünkü görüşmede savaş esirlerinin değişimi konusunun çözülmediğini aktaran Paşinyan, Dağlık Karabağ’daki ateşkes anlaşmasının 8. maddesinin tam olarak uygulanmadığını iddia etti.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’daki ekonomi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesine ilişkin ortak bildirinin çok önemli olduğunu dile getiren Paşinyan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu bildiriyle vardığımız anlaşma bölgemizin ekonomik tarzını ve görünüşünü değiştirecek. Bugün imzalanan bildiri Karabağ’da daha çok güvenlik garantisi sağlayacaktır. Elbette yapıcı bir şekilde çalışmaya hazırız. Maalesef bütün sorunların çözümü tek bir görüşmeyle mümkün değildir. Çalışmaya devam edeceğiz."

Ortak açıklamanın ardından Rus lider Putin, Aliyev ve Paşinyan ile ayrı ayrı ikili görüşmeye geçti.

PUTİN İLE PAŞİNYAN MOSKOVA'DA İKİLİ GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Dağlık Karabağ'daki durumu görüştü.

Putin, Rusya'nın başkenti Moskova'da Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı üçlü görüşmenin ardından Paşinyan'la yaptığı ikili görüşmede açıklamalarda bulundu.

Dağlık Karabağ'da bazı sorunların hala devam ettiğini anlatan Putin, şunları dedi:

"İnsani konuların da dahil olduğu bazı devam eden sorunlara rağmen, Dağlık Karabağ konusunda tüm konularda anlaşmalara varabileceğimizi umuyorum."

Paşinyan da bugün Moskova'da katıldığı üçlü görüşmelerden sonuçlar elde edilebilmesinden ötürü memnuniyetini dile getirerek, şu şekilde konuştu:

"Bugünkü anlaşmaların uygulanması bölgemizin ekonomik durumuna önemli katkılar sağlayabilir. Ancak ekonomik sorunların çözümü, savaş esirlerinin değişimi gibi çözüme kavuşmamış insani konuların devam etmesi nedeniyle zorlaşabilir."

DAĞLIK KARABAĞ'DA EKONOMİYİ CANLANDIRACAK ORTAK BİLDİRİ

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan'ın işgali döneminde kapanan ekonomi ve ulaşım bağlantılarını canlandıracak ortak bildiri imzalandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bölgede ekonomik bağlantıların inşa edilmesi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesine yönelik imzaladığı bildiride, her üç devletin başbakan yardımcılarından oluşan ortak çalışma grubu kurulmasının taraflarca desteklendiği belirtildi.

Çalışma grubunun 30 Ocak 2021'e kadar ilk toplantısını yapacağı kaydedilen bildiride, demir yolu ve kara yolu bağlantılarının sağlanması konusu öncelikli olmak üzere, bu toplantıda ana faaliyet alanlarının listesi oluşturulacak. Bu faaliyet alanlarının diğer unsurları her üç devlet arasında varılacak mutabakat ile belirlenecek.

Çalışma grubu eş başkanlarının alt gruplarda çalışacak uzmanlar listesini onaylayacağı kaydedilen bildiride, bu alt grupların, çalışma grubu toplantısından sonra bir ay içinde proje listesini oluşturarak sunacağı kaydedildi.

Bildiride, "Çalışma grubu, 1 Mart 2021 tarihinden önce, Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden gerçekleştirilen uluslararası taşımacılığın, aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan topraklarından geçmesini gerektiren ve iki ülke tarafından yapılan taşımacılığın yürütülmesi, güvenliği için gerekli olan yeni ulaştırma altyapısının restorasyonu ve inşasını içeren faaliyetlerin bir listesini ve programını taraflara, en üst düzeyde onaylanması için sunacaktır." ifadeleri kullanıldı.

ALİYEV BİLDİRİNİN BÖLGE İÇİN ÖNEMİNE İŞARET ETTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ikili görüşmede, imzalanan ortak bildirinin önemine işaret ederek, "Azerbaycan, 30 yıl aradan sonra Ermenistan üzerinden ulaşım yoluyla Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile bağlantı kuracak." ifadesini kullanmıştı.

Ermenistan'ın da Azerbaycan topraklarından Rusya ve İran'a demir yolu üzerinden erişime sahip olacağını belirten Aliyev, "Azerbaycan olarak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türk pazarına erişebileceğiz. Aynı zamanda Türkiye-Rusya arasındaki demir yolu bağlantısı da sağlanacak." değerlendirmesinde bulunmuştu.