1
Arap coğrafyasında son dönemlerde yaşanan iç savaşlar ve çeşitli krizler nedeniyle ülkelerinden göç etmek zorunda kalanlar, sığındıkları ülkelerde kendilerine iş imkanları oluşturarak yaşama tutunmaya çalışıyor.
Mısır'da yaşayan Suriyeli Lina, Yemenli Savvani ve Libyalı Cibril, zorlukların üstesinden gelen sığınmacılardan yalnızca birkaçı.
Suriye, Libya ve Yemen'den gelerek başkent Kahire'ye yerleşen sığınmacılar gıda, konfeksiyon, tekstil, güzellik malzemeleri, gayrimenkul, ticaret gibi çeşitli sektörlerde çalışıyor.
Suriye lezzeti "Zeytinyağı"
Suriyeli iş kadını Lina Şakir (40) 2013 yılında ülkesinde istikrarın tamamen bozulmasının ardından yaşadığı
Şakir, Mısır’a ilk geldiğinde karşılaştığı zorlukların ardından gelen başarı hikayesini AA muhabirine anlattı.
Suriye’deyken "Kadınlar Birliği" adlı bir STK’nın başkanlığını yürüttüğünü söyleyen Şakir, Mısır’a geldikten sonra yaşadığı maddi sıkıntılardan çok bunaldığını ve çıkış yolları aramaya başladığını dile getirdi.
Sonunda gıda sektöründe çalışmaya karar verdiğini belirten Şakir, “Yaklaşık bir buçuk yıl önce Suriye mutfağına has yemekler üretip evlere servis yapma fikrini geliştirdim. Müşteri profilim de özellikle Mısırlı çalışan kadınlar." dedi.
Şakir, “Zeytinyağı” adını verdiği yemek firmasında hazırlanan yemekleri evlere servis yaptıklarını anlatarak, yemek şirketinde 10 Suriyeliyi istihdam ettiğini dile getirdi.
BM Kalkınma Programı Nisan 2017 raporuna göre, 2011’den bu yana Mısır’da 120 bin Suriyeli yaşıyor.
Yemen sofrasından Mendi lezzeti
Yemen sofrasının "mendi" lezzetini Mısır’a taşıyan Muhammed Savvani de Kahire’de Nil Nehri’nin batısındaki Dokki semtinde kurduğu mütevazı restoranı işletiyor.
Geleneksel Yemen lezzeti olan mendinin Mısır’da büyük talep gördüğünü ifade eden Savvani, işlerinden memnun olduğunu ancak ülkedeki hayat pahalılığının kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.
İstatistiklere göre, Mısır'da yaşayan Yemenli sayısı 70 bine ulaştı.
Emlak işleriyle uğraşarak geçimini temin eden Libyalı sığınmacı Cibril Muhammed (30) de başkent Kahire'nin 6 Ekim bölgesinde yaşıyor. Kendisi ve Mısır'da yaşayan diğer Libyalıların genel anlamda emlak ve gayrimenkul işleriyle ilgilendiğini belirterek, maddi anlamda sıkıntı çekmediklerini söyledi.
Arap sığınmacıların Mısır’da yaşam imkanları ve topluma intibakları üzerine araştırmalar yapan uzmanlar söz konusu ülkelerden gelen sığınmacıların çoğunluğunun ticari alt yapıya sahip olduklarını belirtiyor.
AA