Mısır ile Hamas yakınlaşıyor mu?

Mısır'ın, Başsavcı Hişam Berekat suikastına ilişkin Hamas hareketine yönelttiği suçlamalara rağmen hareketten bir heyetin Mısır'a gitmesi ''taraflar arasında yakınlaşma'' olduğu şeklinde yorumlanıyor.

AA muhabirine konuşan Filistinli araştırmacı ve yazar Sabit el-Umur, "Mısır'ın, Filistinle ilgili bir denklemde Hamas'ı devre dışı bırakamayacağını bildiğini" savunarak, "Bu ziyaret bölgede yaşanan değişimlerin bir sonucudur ve özellikle Mısır'ın Hamas'a yönelik suçlamalarının tazeliğini koruduğu gayet kritik bir dönemde gerçekleşmiştir" dedi.


Mısır'ın Hamas'a yönelik suçlamalarının ziyaret süresince baskı unsuru olarak kullanılmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirten Umur, "Mısır'ın Hamas'a bu şekilde baskı kuracağını düşünmüyorum. Hamas böyle bir suça karışmış olsaydı Mısır tarafından kabul edilmezdi" diye konuştu.

Kahire Üniversitesinde Ortadoğu Akademik Araştırmalar Merkezi İsrail Araştırmaları Birim Başkanı Tarık Fehmi ise ziyarette, tarafların önemli bazı konulardaki düşüncelerini birbirlerine açacaklarını söyledi.

"Yakınlaşma olması kaçınılmaz"

Fehmi, Hamas heyetiyle Mısırlı yetkililer arasında yapılması beklenen görüşmelerde, Filistin ulusal mutabakatı, Doha'da Filistinli hareketler arasındaki ayrılığa son vermek için gerçekleştirilen görüşmeler ve Refah Sınır Kapısı'nın açılması konularının ana gündemi oluşturacağını belirtti.

Hamas'a yönelik ithamların ziyarete etki etmeyeceğini kaydeden Fehmi, "Mısır ile Hamas arasında bir yakınlaşmanın olması kaçınılmaz" diye konuştu.

Kahire Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Mustafa Kamil es-Seyyid de "Mısır, Filistin meselesindeki ağırlığı sebebiyle Hamas'la ilişkilerini düzeltmek istiyor. Bu istek karşı taraf için de geçerli" ifadesini kullandı.

Seyyid, Hamas'ın ziyarette kendisine yöneltilen suçlamalara açıklık getireceğini, Refah Sınır Kapısı'nın açılması ile Filistin mutabakatı konularını gündeme taşıyacağını aktardı.