Microsoft'tan bilgisayar korsanlığı açıklaması: İran İsrail, ABD, AB şirketlerine saldırdı

Microsoft dün yaptığı açıklama ile İran lehine faaliyet yapan bilgisayar korsanlığı grubunun İsrail, ABD ve Avrupa Birliği hükümetleriyle birlikte çalışan şirketlerin, savunma firmalarının şifrelerini kırmaya çalıştığını söyledi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Microsoft, İranlı hacker'ların temmuz ayından bu yana başlatılan bir casusluk kampanyasında onlarca savunma teknolojisi ve deniz taşımacılığı firmasını hedef aldığını duyurdu.

Aksam.com.tr'nin CNN International'dan aktardığı habere göre, İran'dan bilgisayar korsanları, uydu sistemleri, insansız hava araçları teknolojisi ve "askeri sınıf radarlar" yapmak için ABD, Avrupa Birliği ve İsrail hükümetleriyle birlikte çalışan şirketleri hedefine oturttu.

Microsoft'a göre, şüpheli İranlı ajanlar, isimsiz ABD ve İsrail savunma firmaları ve Basra Körfezi limanlarında faaliyet gösteren kuruluşlar da dahil olmak üzere yaklaşık 250 kuruluşta şifreleri kırmaya çalıştı. Teknoloji firması, bilgisayar korsanlarının bu kuruluşların "20'den azını" ihlal etmeyi başardığını söyledi.

Bu, İranlı bir bilgisayar korsanlığı grubunun denizcilik sektöründe tutulan hassas verilere erişmek için yaptığı en son çaba olarak değerlendirildi. IBM'e göre, geçen yıl başka bir İranlı grup da bir ABD Donanması üyesinin askeri birliği hakkında bilgi çaldı.

Microsoft tarafından dün yapılan faaliyeti doğrudan bir İran devlet kurumuna bağlamazken İran'ın "ulusal çıkarlarını desteklediğini" belirtti.

Konuyla ilgili CNN'e konuşan Microsoft Tehdit İstihbarat Merkezi başkanı John Lambert, Microsoft'un bu yaz bir ABD finansal hizmetler firmasındaki ihlale yanıt verirken bilgisayar korsanlığını fark ettiğini söyledi.

Lambert, izinsiz girişlerle ilgili bilgileri şimdi yayınlamanın amacının, kuruluşların sonraki ihlal girişimlerine hazırlanmalarına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Denizcilik sektörü, uzun süredir İran istihbarat servislerinin ilgisini çekiyor ve ülke, dünya petrol sevkiyatlarının yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nda bulunuyor.