Miçotakis afet diplomasisine duvar ördü

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ülkedeki genel seçimler için kampanya yürütürken, Türkiye ile olan kara sınırının tamamına duvar örme sözü verdi. Miçotakis, 12 ay içinde 35 kilometre duvar örüleceğini belirtti.

Azime Kahya

Yunanistan, Türkiye ile yakın tarihlerde gerçekleşecek olan genel seçimlere hazırlanıyor. Türkiye ile Doğu Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere bölgesel konularda çatışma içinde bulunan Atina yönetimi, son dönemde Türkiye ile ilişkilerini düzeltme adımları atmıştı. Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından afet bölgelerine yardım gönderen Yunanistan, uzattığı dostluk elini kısa sürede geri çekti.

SEÇİM VAADİNİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mart Yunan milli bayramı nedeniyle Yunanistan Başbakanı Kiriyakos Miçotakis'e kutlama mektubu göndermişti. İkili ilişkilerin düzelmesine yönelik adımlar atılırken Miçotakis ibreyi tersine çevirecek bir açıklamada bulundu. Miçotakis, İçişleri Bakanı Takis Theodorikakos ile birlikte Yunanistan'ın Türkiye sınırında bulunan Evros bölgesini ziyaret etti. Miçotakis ülkedeki genel seçimler için kampanya yürütürken, ülkenin Türkiye ile olan kara sınırının tamamına duvar örme sözü verdi.

'BİZ GELMEZSEK İPTAL OLUR'

37,5 kilometre uzunluğundaki mevcut çelik duvara önümüzdeki 12 ay içinde 35 kilometre daha ekleme yapmayı planladıklarını açıklayan Miçotakis, başka bir hükümetin iş başına gelmesi durumunda bu planın gündem dışı kalabileceğini belirtti. Miçotakis, 2026 yılına kadar 100 kilometreden fazla duvar ekleneceğini belirterek, "Vadettiğimiz duvarlar yasadışı göçe karşı etkili bir caydırıcı güç olacaktır" dedi.

MESELE YASA DIŞI GÖÇMENLER DEĞİL

Yunan Kathimerini vaadi "Başbakan'ın birinci önceliği güvenlik" ifadeleriyle servis etti. Kathimerini, Miçotakis'in duvar inşasını AB'nin finanse etmesi gerektiğini belirtirken, "Kimse destek çıkmazsa vergilerle bunu gerçekleştireceğiz" sözlerinin altını çizdi. Iefimerida gazetesi ise, İçişleri Bakanı Theodorikakos'in Türkiye'yi hedef alan sözlerine yer verdi. Theodorikakos'in "Bu duvar sayesinde Yunanistan'ın ve Avrupa'nın sınırları Türkiye için ulaşılamaz olacak" sözlerini öne çıkararak projenin yasa dışı göçmenlere değil Türkiye'yi hedef aldığını bir kaz daha gözler önüne serdi.