Merkel: Türkiye olmadan kazanamayız

İtalya’nın Ventotene Adası’ndaki üçlü zirvede konuşan Merkel,“Türkiye ile işbirliği olmadan insan kaçakçılarıyla mücadeleyi kazanamayız” dedi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, birleşik Avrupa hayalinin doğduğu İtalya’nın Ventotene Adası’nda buluştu. İtalyan basınının, Yeni Avrupa Denemesi başlıklarıyla gördüğü üçlü zirve gündeminde, güvenlik, savunma, büyüme ve yatırımlar ile Türkiye-AB ilişkileri, mülteci sorunu, terörizm, Libya ve Suriye meseleleri olduğunu aktardı. 

Kucaklayıcı bir Avrupa

Merkel, Türkiye ve AB arasında sığınmacılara ilişkin yapılan anlaşmaya değinerek, “Türkiye ile işbirliği doğrudur. Aksi halde insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayız. Ödevimiz daha güvenli, kucaklayıcı bir Avrupa’yı garanti etmek. Sınırları koruma mekanizmasını daha da iyileştirmeleri gerekir” dedi.

GÖÇ EDEN MÜLTECiLER KABUL EDiLMELİ

François Hollande , önceliklerinin AB sınırlarının savunmasının güçlendirilmesi olduğunu ve  hayatını riske atarak göç edenleri ise kabul etmeleri gerektiğini belirtti. İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise yılın başından beri İtalya’ya deniz yoluyla 102 bin kişinin ulaştı. AB olarak göçmenlerin yola çıkmasını engellemek ve gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etmek için daha fazlasının yapabiliriz” diye konuştu.

Almanya’nın Türkiye rahatsızlığı

Die Welt gazetesi, MİT’in Almanya’daki sayıları 6 bini bulan MİT ile Türkiye kökenli Almanları izlediğini ve baskı altında tuttuğunu iddia etti.  Yeşiller Partisi’nin vekili Hans-Christian Ströbele şöyle konuştu: “MİT’in Almanya’da inanılmaz gizli faaliyetleri var. Almanya iç istihbarat kurumu dış istihbarat teşkilatı BND ve polisin Türkiye ile işbirliğini denetlemesi gerekir.”

Türklerden sadakat bekliyoruz

Merkel, Almanya’daki Türk vatandaşlarına itidal çağrısında bulunarak Türk asıllı vatandaşlardan ülkeye sadakat göstermelerini istedi.  Başbakan Merkel karşılığında Alman hükümetinin de Türk asıllı vatandaşların meselelerini dinlemeye ve anlamaya çalışacaklarını, bunun için göçmen dernek ve kuruluşlarıyla yakın iletişim halinde olacaklarını sözlerine ekledi.  Köln’de 31 Temmuz’da düzenlenen demokrasi mitingine Almanya’da yaşayan binlerce Türk katılarak  demokrasi mitingine destek vermişti.