Merkel dönemi sona eriyor

Almanya'da Merkel dönemi bugünkü seçimlerle sona eriyor. Anketlerin kıl payı favorisi SPD'li Olaf Scholz, Türkiye ile ilişkiler ve Türkiye'nin AB üyeliğine Merkel iktidarının aksine daha sıcak bakıyor.

Almanya bugün 16 yıllık Hristiyan Demokrat Parti'li (CDU) Başbakan Angela Merkel'in veda edeceği seçimler için sandığa gitti. Seçimlerde CDU'nun adayı Türk Armin lakaplı Armin Laschet ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz'un oy oranları birbirine çok yakın olsa da 2 puan farkla öne çıkan Scholz'un seçimi kazanarak yeni başbakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Almanya'daki Türkler'in yüzde 70'ine yakını SPD'yi seçiyor. Hem göçmenlere bakış açısı, hem de uyguladığı sosyal demokrat politikalar tercih sebebi. SPD'nin Türkiye'ye bakışı da, CDU ve Yeşiller gibi sert değil. CDU, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor ve "imtiyazlı ortaklık" diyor. SPD, AB'nin bir Hıristiyan Kulübü olmadığını, Türkiye'nin de katılabileceğini belirtiyor.

TÜRK GÜCÜ ZENGİNLİK

Geçtiğimiz günlerde pek çok Türk medyasına röportajlar veren Scholz da Türkiye'den Almanya'ya işgücü göçünün Almanya için büyük bir zenginlik olduğunu söylemiş, "Almanya ile Türkiye arasında özel bir bağ var. İnsanlar bizi birbirimize bağlıyor. Türk kökenliler de Almanya'nın sistmeine uyum sağladı. Türkiye'den Almanya'ya göç edenlerle SPD arasındaki uzun bağa dikkat çekmek istiyorum. Alman-Türk ilişkisi için çabalamaya devam etmek istiyorum" demişti.

Çifte vatandaşlık için çalışacak

Ülkede yaşayan Türkiye kökenliler için çifte vatandaşlık hakkının önemini de yorumlayan Olaf Scholz, bu konuda bazı adımlar atılacağını açıkça dile getirmişti. Scholz "SPD, çifte vatandaşlık olasılığını destekliyor. Alman vatandaşlığını alanların yarısı çeşitli nedenlerle zaten çifte vatandaşlık sahibi. Bu nedenle diğer yarının da bu imkâna sahip olması hakkaniyetli olurdu" demişti.

Türk oyları belirleyici

Armin Laschet'in liderliğindeki CDU'nun oyları yüzde 25'lere çıktı. Olaf Scholz'u Başbakan yapmak isteyen SPD, halen yüzde 26 ile birinci. Son araştırmalar Alman halkının halen yüzde 35'inin kararsız göründüğünü gösterirken, Pazar günü sandığa gidecek olan özellikle yaşlı kuşağın, son dakikada CDU'ya yüklenerek birinci partiliğe taşıyabileceği de belirtiyor. Türk kökenlilerin oyları, bir dönem yaklaşık 7 bin oy farkla SPD lideri Schröder'i başbakanlığa taşımıştı.