Merkel AB Liderler Zirvesi öncesi konuştu: Türkiye'nin taleplerini kabul etmeliyiz

'Türkiye'nin göçmen talepleri karşılansın' Almanya Başbakanı Merkel, mecliste yaptığı konuşmada, “Mevcut ve gelecek göç sorunlarını ancak Türkiye ile diyalog içinde çözebiliriz. Bu konuda Türkiye'nin taleplerini kabul etmeliyiz” dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de başlayan AB Liderler Zirvesi öncesinde Federal Meclis'te konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye ile birçok konuda farklı düşünce içerisinde de olsak işbirliği yapmalıyız. AB liderlerinin Türkiye'nin taleplerini kabul etmesini bekliyorum" dedi. Merkel, "Mevcut ve gelecek göç sorunlarını ancak Türkiye ile diyalog içinde çözebileceğimiz açıktır. Mart ayında anlaştığımız üzere, AB olarak iş birliğimizi ilerletmek için şimdi Türkiye ile diyalog gündemini hızla hayata geçirmeliyiz" dedi, AB'nin Türkiye ile yaptığı göç iş birliğinin finansmanının devamı için somut teklif sunmasını beklediklerini belirtti.

AB'DEN İŞ BİRLİĞİ MESAJI

Bu arada dün akşam AB Liderler Zirvesi devam ederken zirve bildirisinin göçle ilgili kısmı kamuoyuyla paylaşıldı. Bildiride, "Avrupa sınırlarına baskının azaltılması için kaynak ve transit ülkelerle karşılıklı çıkara dayalı ortaklıklar ile iş birlikleri yoğunlaştırılacaktır" ifadesi yer aldı. AB liderleri, AB Komisyonu'na çağrı yaparak öncelikli kaynak ve transit ülkelere somut destek verilmesini istedi. Sığınmacılara 40 milyar dolar harcayanan Türkiye, AB fonlarının doğrudan hükümete aktarılmasını talep ediyor.