Medyaya alman usulü telekulak 

Alman dış istihbaratı BND’nin 1999 yılından bu yana yabancı basını dinlediği ortaya çıktı. Listede, İngiltere'den Zimbabve'ye birçok gazeteci yer alıyor. 

Alman dış istihbarat örgütü BND’nin çok sayıda yabancı gazeteciyi izlediği iddia edildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, BND yasasındaki yasal boşluklar nedeniyle dinleme faaliyetlerinin sürüyor olabileceğine dikkat çekti. BDN’nin dinlemesine 6 ülkedeki gazeteci örgütleri yer aldığı kaydedildi. 

BBC'YE ‘ÖZEL İLGİ 

İddia, Der Spiegel dergisinde yer aldı. Gizli belgelere dayandırılan habere göre, BND 1999’dan bu yana BBC ve Reuters gibi uluslararası yayın kuruluşlarının da bulunduğu medya çalışanlarının telefon, faks ve elektronik postalarını izledi. Spiegel, BND’nin en az 50 ayrı vakada telefon, faks numarası, gazeteci ve gazete temsilciliklerini yıllarca takip ettiğini, özellikle BBC’nin uluslararası yayın kuruluşu olan World Service’in onlarca hattının dinlendiğini yazdı. 

ZİMBABVE BİLE DİNLENMİŞ 

BND’nin izleme listesinde, New York Times, Reuters ajansı, Zimbabve bağımsız gazetesi Daily News muhabirleri yer aldı. Listeye göre, Kuveyt, Lübnan, Hindistan, Nepal'daki gazetecilik örgütlerinin de izlendiği kaydedildi.