Manchester da terör kurbanı

ABD’li ünlü şarkıcı Ariana Grande'nin konser verdiği İngiltere’nin Manchester kentindeki Arena'da canlı bomba kendini patlattı. Saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti.

1

Son zamanlarda Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde meydana gelen terör saldırılarına bir yenisi daha eklendi. Ankara’nın terörle mücadele kapsamında olağanüstü hal ilan etmesini eleştiren İngiltere’nin Manchester kentinde patlama meydana geldi. Manchester kentinde yer alan konser alanı Manchester Arena'da önceki akşam patlama oldu. Saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi ise yaralandı.  

DEAŞ ÜSTLENDİ, PANİK YAŞANDI 

Olayın ABD'li şarkıcı Ariana Grande'nin konser salonundaki etkinliğin bitiminin hemen ardından gerçekleştiği belirtildi. Konser alanındaki binlerce kişi tahliye edildi. Terör saldırısının ardından Manchester Arena ve yakınındaki Victoria tren istasyonu çevresinde olay yeri inceleme çalışmaları başlatıldı. Korkunç saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.  Konser bitiminde dinleyicilerin salondan ayrıldığı sırada gerçekleşen patlama, binlerce insanın panik içinde kaçışmasına neden olurken, olay yerine çok sayıda polis aracı ve bomba imha ekiplerinin yanı sıra 60 ambulans sevk edildi. 

Ünlü sanatçı grande: yıkıldım

Patlamanın gerçekleştiği salonda konser veren ve hayran kitlesi genelde çocuklardan oluşan ABD'li sanatçı Ariana Grande de üzüntüsünü Twitter'dan dile getirdi. "Kalbinin paramparça olduğunu" belirten Grande, "Çok çok üzgünüm. Söyleyecek söz bulamıyorum" diye tweet attı. Yıkıldım" diyen Grande konserlerini askıya aldı. 

PATLAMADAN 6 SAAT ÖNCE TWEET ATILDI

İngiliz basınına yansıyan bilgilere göre önceki gün tehdit içerikli bir tweet, patlamanın bir DEAŞ saldırısı olabileceği şüphesini doğurdu. Owys663 adlı Twitter kullanıcısı akşam 6.32'de attığı tweet'te, konserin yapıldığı "Manchester Arena" etiketini "DEAŞ" etiketiyle birlikte kullanıp "Tehdidimizi unuttunuz mu? Bu adil bir terör" ifadesini kullandı. 

Merkel: Sizinle omuz omuzayız

Manchester’da meydana gelen saldırının ardından başta Türkiye olmak üzere ABD, NATO, Avrupa Birliği ve ABD’den tepki ve kınama mesajları yağdı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tepkisini Twitter'dan gösterdi. Stoltenberg, "barbarca" olarak tanımladığı saldırının ardından attığı tweet'te, "NATO'nun terör mücadelede Birleşik Krallık'ın yanında olduğunu" belirtti. Saldırı sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel de İngiltere'ye destek verdi. Merkel, yayımladığı açıklamada, "Birleşik Krallık'taki insanların şunu bilmesini istiyorum: Almanya sizinle omuz omuza" ifadesini kullandı. 

TRUMP: ALÇAKLIĞI YAPAN ZAVALLILAR 

ABD Başkanı Donald Trump ise saldırının arkasındakileri “şer zavallılar“ olarak nitelendirdi. Batı Şeria'da Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Onlara canavar demeyeceğim çünkü bu kavram hoşlarına gider. Bunun iyi bir isim olduğunu düşünürler. Hayatlarını yaşayan ve eğlenen çok sayıda genç, güzel, masum insan katledildi“ diye konuştu.

MACRON: MÜCADELEYi  ARTIRMA ZAMANI 

Fransa'nın yeni başkanı Emmanuel Macron ise Twitter hesabından saldırıda hayatını yitirenlere ve yakınlarına üzüntülerini iletti. Macron, "Britanya halkı, saldırı kurbanları ve onların yakınları düşüncelerimde, teröre karşı mücadelemizi arttırmanın zamanı gelmiştir" dedi.

SÖZCÜ KALIN’DAN KINAMA MESAJI 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Manchester'da yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenler için taziyelerimizi sunuyoruz" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Manchester kentinde bir konser salonunda düzenlenen terör saldırısını kınadı.Saldırıya ilişkin Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınayarak taziye mesajı yayımladı. 

SALDIRGANIN ADI SELMAN ABEDİ!

Saldırı nedeniyle hükümetin acil güvenlik komitesi COBRA'yı toplayan İngiltere Başbakanı Theresa May, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamayı gerçekleştiren kişinin kimliğinin polis tarafından tespit edildiğini belirtti. Ancak May, patlamada ölen saldırganın isminin şu aşamada kamuoyuyla paylaşılmayacağını sözlerine ekledi. May'in açıklamalarının hemen ardından Manchester saldırganının 23 yaşındaki Salman Abedi olduğunu duyurdu. Yetkililer, saldırganın sorgusununun İngiliz iç istihbaratı MI5 tarafından yürütüleceği ifade edildi.

İLK KURBAN 18 YAŞINDA 

Manchester Arena saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli olmaya başlandı. Kimliği açıklanan ilk kurbanın Lancashire kentinden 18 yaşındaki üniversite öncesi Georgina Callander olduğu bildirildi. Leyland'ın öğrenim gördüğü Runshaw Üniversitesi öğrencisinin hayatını kaybettiğini "büyük bir üzüntüyle" bildirdiğini söyledi. 

OLAY SONRASI AVM'DE ALARM!

Manchester kentindeki terör saldırısıyla sarsılan İngiltere halkı bu sefer de başkent Londra'da terör alarmı verilmesiyle dehşete düştü.  Victoria Otobüs terminali yakınlarında bulunan şüpheli paket sonrasında terminal ve Buckingham Sarayı'na çıkan tüm yollar kapatıldı. Şüpheli paketin ardından katliamın yaşandığı Manchester'da bir alışveriş merkezi boşaltıldı. 

TERÖRiSTLER iÇiN YÜRÜMÜŞLERDi 

İngilizler, 17 Şubat 2016'da Ankara'da 29 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faili PKK'lı canlı bomba Abdullah Sömer için Trafalgar Meydanı'ndan anma yürüyüşü düzenlemişti. Yürüyüşe İngiliz Yeşil Parti lideri Natalie Bennett, Diyarbakır’da gözaltına alınıp serbest bırakılan İskoç Ulusal Partisi milletvekili Natalie Mcgarry ve İngiliz insan hakları savunucusu Peter Tatchell da katılmıştı, anma yürüyüşünü ise Mike Campbell organize etmişti.

İSPANYA’DA DEAŞ OPERASYONU 

İspanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, emniyet ekiplerinin düzenle operasyonda, intihar saldırısı yapma hazırlığındaki 22 ve 43 yaşlarındaki iki Fas uyruklu vatandaşın gözaltına alındığı belirtildi.