Darbe girişimi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Malki, Türkiye'ye desteklerini iletmek, Filistin halkı ve yönetiminin yaşananlarla ilgili duygu ve düşüncelerini aktarmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.
Türkiye ile Filistin arasında ortak bakanlar kurulu fikri olduğunu hatırlatan Malki, "Bu kurulun da faaliyetlere başlamasıyla birlikte ilişkilerin kapsamı daha da genişleyecektir diye düşünüyorum. Böylelikle ilişkilerimizi yakın gelecekte daha da iyi bir noktaya taşıyabileceğiz." dedi.
"Acıları azaltmanın yollarını arıyoruz"
Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmelerinde Filistin iç uzlaşma sürecinden bahsetme fırsatı bulduklarını ve "Bu süreci tam anlamıyla nasıl bir başarı haline getiririz" diye fikir alışverişinde bulunduklarını vurgulayan Malki, şöyle devam etti:
"Mevcut işgal altındaki Filistin topraklarındaki ve özellikle Doğu Kudüs'teki durumdan bahsettik. Tabii ki Filistinlilerin çektikleri acıları azaltmanın yollarını arıyoruz. Sadece Gazze'ye insani yardım sağlanması vasıtasıyla değil diğer işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan kişiler için de aynı amacı güdüyoruz. Kendi aramızda zaten bu konuları sürekli olarak görüşüyoruz ve bu nedenle de zaten bugün yapmış olduğumuz görüşmelerden çok çok memnun oldum. Yapacağımız çalışmalar devam edecek."
Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi
Malki, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesine yönelik soruya karşılık, bu sürecin neticesi olarak insani yardım taşıyan geminin Gazze'ye ulaşabildiğini hatırlattı. Bunun devamı olarak kısa süre içinde başka bir geminin bayram öncesinde geleceğinin öngörüldüğünü kaydeden Malki, şunları söyledi:
"Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin rayına girmesi aslında işleri kolaylaştıran bir faktör. Türkiye'nin daha aktif bir oyuncu haline gelmesi ve yardım konusunda daha ön plana çıkması sonucunu beraberinde getiriyor. Abluka altındaki Gazze'ye, Gazze halkına yardım daha kolay ulaştırılabiliyor. Sadece insani yardım da değil alt yapı projeleri açısından da çalışmayı kolaylaştıran bir durum bu. Dolayısıyla, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi sayesinde Türkiye, Filistin halkının çektiği acıların azaltılması konusunda daha aktif bir rol oynayabilecek, katılımını ve yardımını üst seviyeye çıkarabilecektir.
Siyasi açıdan bakacak olursak Türkiye, İsrail ile iyi ve Filistin ile mükemmel olan ilişkilerini iki tarafa da güvenin tesis edilmesi ve iki tarafın daha da yakınlaşması amacı doğrultusunda kullanabilir. Herhangi bir faaliyet, toplantı, aklınıza ne gelirse, uluslararası platformda da bir katkı sağlayabilecektir. Bu perspektiften bakıldığında da önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin atmış olduğu bu adım bizim nazarımızda çok faydalı olacak bir adım."