Mali'deki saldırılarda ölen 64 kişi arasında onlarca sivil var

Ülkenin geçici hükümeti, Perşembe günü Mali'nin kuzeydoğusunda El Kaide bağlantılı olduğundan şüphelenilen militanlar tarafından düzenlenen iki ayrı saldırıda aralarında onlarca sivilin de bulunduğu 64 kişinin öldüğünü açıkladı.

Aksam.com.tr

Geçici hükümetin açıklamasına göre, Timbuktu yakınlarındaki Nijer Nehri'nde bir yolcu teknesini ve kuzey Gao bölgesindeki Bamba'da bir ordu üssünü hedef alan saldırılarda 49 sivil ve 15 asker öldü.

Aksam.com.tr'nin CNN'den çevirdiği habere göre, her bir saldırıda kaç kişinin öldüğü hemen belli olmadı.

Mali Ordusu'ndan daha önce yapılan bir açıklamaya göre, "silahlı bir terörist grup" Timbuktu bölgesindeki Rharous Cercle yakınlarında yerel saatle 11.00'de yolcu teknesine saldırdı.

Hükümet, saldırıların El Kaide ile bağlantılı bir militan grup olan İslam ve Müslümanlar için Destek Grubu (GSIM) tarafından üstlenildiğini söyledi.

Mali'nin de bir parçası olduğu Sahra-Sahel bölgesi son yıllarda Mali, Burkina Faso ve Nijer sınırları yakınında İslami bir isyanın baş göstermesiyle şiddet olaylarının tırmanışına tanık oldu.

Haziran ayında Birleşmiş Milletler, İslam Devleti (IŞİD) militan grubu ve bağlıları tarafından Mali'nin kuzeydoğusundaki sivillere karşı "sonu gelmeyen" bir şiddet uygulandığını söyledi.

Ülkede yaklaşık 9 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu ayın başlarında BM kuruluşları 200,000 çocuğun açlık riski altında olduğunu açıkladı.

BM, "Uzun süreli silahlı çatışma, ülke içinde yerinden edilme ve sınırlı insani yardım erişiminin bir araya gelmesi, hayat kurtaran yardımların ulaşamaması halinde bu yılın sonuna kadar beş yaşın altındaki yaklaşık bir milyon çocuğu akut yetersiz beslenmeye sürükleme tehdidinde bulunuyor" dedi.