Malezya polisi: Fadi el-Batş suikastının failleri hala ülkede

Malezya Polisi, başkent Kuala Lumpur’da Filistinli bilim adamı Fadi el-Batş’a suikast düzenleyen iki kişinin hala ülkede olduğunu düşündüklerini belirtti.

35 yaşındaki Batş, Başkent Kuala Lumpur’daki evinden çıkıp sabah namazı için camiyi gittiği sırada yolda kimliği belirsiz motosikletli iki kişi tarafından açılan ateşle hayatını kaybetmişti.

Malezyalı Polis Müfettişi ve Genel Sekreteri Muhammed Fevzi, Kawasaki, motosikletin olay yerinden yaklaşık dokuz dakika uzakta bir gölün yakınında bulunduğunu söyledi.

“Sahte kimlik kullandıklarından şüpheleniyoruz”

Fevzi, Malezyalı yetkililerin, iki şüphelinin Ocak ayı sonlarında Malezya’ya girdiğini düşündüğünü, ancak uyrukları ya da nereden geldiklerine dair bir bilgiye ulaşamadıklarını söyleyerek, “Şüphelilerin hala ülkede olduğuna inanıyoruz. Henüz kimliklerini tespit etmedik, ancak ülkeye girdiklerinde veya burada bulundukları sırada sahte bir kimlik kullandıklarından şüpheleniyoruz” diye konuştu.

Fevzi, suikastın profesyonelce gerçekleştirildiğini söylese de, arkasında Mossad’ın olduğuna veya profesyonel katiller tarafından düzenlendiğine dair haberlere yorum yapmayı reddetti.

Malezyalı yetkililer, iki şüphelinin robot resimlerini medya ile paylaşarak, şüphelilerinden birinin Ortadoğu veya Avrupa’dan olduğuna inanıldığını açıklamıştı.

Malezya Başbakan Yardımcısı Ahmed Zahid Hamidi ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, şüphelilerin yabancı bir istihbarat servisiyle bağlantılı Avrupa vatandaşı olduğuna inanıldığına dikkat çekmişti.

İsrail, suçlamaları sürekli reddediyor

Hamas Hareketi, suikasttan İsrail gizli servisi Mossad’ı sorumlu tutarken, İsrail, Filistinli bilim adamı Fadi el-Batş’ın öldürülmesine yönelik sorumluluğu reddetti.

Mossad, dünyanın birçok farklı bölgesinde aralarında Filistinlilerin de olduğu birçok isme suikast düzenlemekle suçlanıyor. İsrail ise bu suçlamaları sürekli reddediyor.

Hamas liderlerinden Mahmud El Mabhuh’un 2010 yılında Dubai’de bir otel odasında öldürülmesinin ardından gözler Mossad’a çevrilmişti.

Hamas, 2016 yılında, Mossad’ı drone alanında uzman olan bir Tunusluyu öldürmekle de suçlamıştı.

Filistin’in Malezya elçisi Enver el Agha, Fadi el-Batş’ın naaşının Kuala Lumpur’daki cenaze namazından sonra Çarşamba akşamı Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne gönderileceği bilgisini verdi.

(Şarku'l Avsat)