Macron'da ‘demokrat' sendromu

‘Seçimlere Türkiye müdahale edebilir' Macron, AB Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2022 Fransa seçimlerine ‘müdahale edebileceği' şeklinde saçma bir iddia da ortaya attı. Türkiye sert tepki gösterdi.

ABD'deki Demokratlar'ın "Rusya Trump'ın başkan olması için seçimlere müdahale etti" sendromunun benzeri Fransa'da ortaya çıktı. France 5 kanalına konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'nin 2022 Fransa seçimlerine 'müdahale edebileceği' şeklinde saçma bir iddia da ortaya attı. Macron, Türkiye'nin okullar, camiler ve diğer kurumları kullanarak kamuoyu görüşü üzerinde etkili olabileceğini söyledi. Türkiye, iddiaya sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Macron'un, programda yöneltilen kasıtlı sorulara verdiği yanıtlarda, ülkelerimiz arasındaki müttefiklik ilişkisi hilafına kullandığı ifadeleri kabul edilemez buluyoruz" açıklaması yaptı.

ZİRVE ÖNCESİ KASITLI

Aksoy, AB Zirvesi öncesi kasıtlı hazırlanan ve Avrupalı Türkiye gerçeğini aşındırmaya yönelik yayının amacına ulaşmayacağının açık olduğunu belirtti. Türkiye'nin, ülkedeki yaklaşık 800 bin nüfuslu Türk toplumunun huzuru ve uyumu dışında Fransa'nın iç siyasetine ilişkin gündemi bulunmadığına işaret eden Aksoy, Fransa'nın da Türkiye konusunu özellikle seçim dönemleri öncesinde bir iç politika tartışması haline getirmemesi gerektiğini vurguladı.

ÇELİK: FAŞİSTLERİN DİLİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Macron'un sarf ettiği sözlere "Avrupa'daki sağcıların, faşistlerin dilidir bu" diyerek tepki gösterdi. Çelik şöyle devam etti: "Sayın Macron'un sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığı son görüşme olumlu geçmişti. Hepimiz sayın Macron'un oradaki çizgisini korumasını arzu ederiz. Seçimlere müdahaleyle ilgili bir devlet herhangi bir devleti suçluyorsa ortaya somut bir kanıt koysun. Kanıt olmaksızın suçluyorsa aslında kendi demokrasisinin ne kadar kırılgan olduğunu söylemiş oluyor. Umarız bu ifadeyi düzeltirler."